Gemeente Smallingerland

Straathoekwerk met de camper
11 april 2006

Velen zullen eerder zijn voertuig kennen dan Frank de Koster zelf. Frank is de straathoekwerker, die met een camper vijf avonden in de week de buurten en de dorpen in om in contact te komen met de jeugd. Op de camper staat met grote letters MOS, Maatschappelijke Ondersteuning Smallingerland.

Vanuit het protocol-overleg, politie, SVS komen signalen over groepen jeugdigen op straat. Daar gaat Frank de Koster met zijn camper naartoe. In de camper maakt hij kennis met hen, dat is dus eigenlijk een voorpost of een vervanger van de jeugdsoos. Frank luistert naar hen, begeleidt ze naar de soos of naar Iduna en na een tijdje gaan ze daar alleen naar toe. Bovendien vormt de camper ook gewoon een onderdak voor ze. Tijdens deze contacten bouwt hij een vertrouwensrelatie met hen op, vangt signalen op over problemen, over drugsgebruik. Zijn deze problemen niet meteen bespreekbaar, dan probeert hij een afspraak voor later te maken. Het komt ook voor dat hij naar de ouders thuis gaat, om ook naar hen te luisteren.

Op zaterdag 15 april laten deze jongeren hun andere kant zien. Ze organiseren die dag van 12.30 tot 20 uur een feest in de Brede School De Drait met de titel 'Drachten op de kaart'. Wat vinden jongeren leuk? Muziek, hiphop en rap. Frank de Koster heeft ze gestimuleerd een andere invulling aan de dag te geven. Niet alleen de autochtone jeugd, ook de jongeren uit het AZC, die in hun leven heel wat hebben meegemaakt. Met het maken van teksten en muziek kunnen ze dit van hun afschrijven en zo verwerken.

Zo zijn er in Smallingerland een kleine 10 groepen ontstaan, en er komen er steeds meer bij. Zaterdag treden ze op, met nog 5 groepen die al langer in Drachten bestaan.

Het is een wedstrijd. Licht en geluid wordt verzorgd door leerlingen van ROC de Friese Poort. Er worden ook veel ouders verwacht, mensen die je eigenlijk bijna nooit ziet op dit soort feestjes. Het feest is nu op een andere locatie, laagdrempelig voor ouders, familie en andere jeugd makkelijk toegankelijk. Niet helemaal gratis, maar de kosten zijn laag, slechts ⬠1,50 om de kosten eruit te halen.

Meer informatie over het straathoekwerk en de belevenissen van Frank de Koster vindt u op zijn website, www.frankdekoster.nl.