Gemeente Someren



* WADI: kunstproject in Someren

* Wijzigingen in procedure Wet Milieubeheer
* Als het voordeel van alleen zijn, een nadeel wordt
Projectie van ontmoeting tussen culturen:
WADI: kunstproject in Someren

Op initiatief van de Kunstcommissie van de gemeente Someren is in Sociaal-cultureel centrum de Ruchte het kunstproject WADI te zien. Dit project van de stichting Artic Foundation is ontstaan vanuit samenwerking tussen westerse kunstenaars en kunstenaars uit de derde wereld. Op de ramen van gemeenschapshuis de Ruchte worden films geprojecteerd die zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant van het gebouw te zien zijn. In periode van 3 t/m 24 april zijn de films elke avond tussen 20.30 en 23.00 uur te bekijken.

Het kunstproject is het resultaat van een samenwerking tussen Arabische en Nederlandse kunstenaars die samenwerkten in de woestijn en in de polder.

Westerse en Arabische kunstenaars hebben sterk verschillende culturele, politieke en religieuze achtergronden. Bij de samenwerking tijdens de workshops ontstonden onderlinge confrontaties en beïnvloedingen. Vooral verschillen in levenshouding en werkmentaliteit bleken daarbij belangrijk.

De kunstenaars hadden ieder de beschikking over een digitale videocamera. Hoewel alle kunstenaars een schildersachtergrond hebben, worden door middel van digitale technieken de grenzen verkend tussen beeldende kunst, architectuur en film.

Wadi
Wadi is de geografische benaming van een rivierbedding in woestijngebieden. In de zomer staat ze droog en gedurende de regentijd s winters kan ze vol stromen. Overvloed aan water en gebrek aan water is symbolisch voor de tegenstelling tussen de Arabische wereld en Nederland.

Arctic tracht het grote publiek, ook degenen die niet de confrontatie met kunst niet direct zoeken, te verwonderen, te verrassen, soms te irriteren en tot nadenken en discussie aan te zetten.

Op de website www.arcticfoundation.nl staat meer informatie over het project, de deelnemende kunstenaars en over ARCTIC Foundation.

Wijzigingen in procedure Wet Milieubeheer

Alle bedrijven hebben te maken met, of dienen te beschikken over, een milieuvergunning. Hiervoor bestaan wettelijke procedures. De milieuvergunning is onderhevig aan de Algemene wet bestuursrecht (AWB). Hierbij hoort een procedure waarin staat hoe stappen gezet moeten worden om een milieuvergunning te verkrijgen. Dit noemt met de Uniforme Openbare Voorbereidingsprocedure.

Op 1 juli 2005 is de Uniforme Openbare Voorbereidingsprocedure (UOV) van de Algemene wet bestuursrecht in werking getreden. Dit heeft geleid tot veranderingen in enkele procedures van de Wet milieubeheer.

De veranderingen gelden voor de procedures aanvragen/wijzigen/ intrekken milieuvergunning, wijzigen voorschriften of beperkingen van de vergunning, welke ingediend zijn na 1 juli 2005.

De veranderingen gelden niet voor: melding 8.40, nadere eisen 8.40, melding verandering inrichting 8.19 en ambtshalve intrekking milieuvergunning.

De wijzigingen
In het kort komen de belangrijkste wijzigingen hierop neer:
* Het ontwerpbesluit ligt zes weken ter inzage (oude situatie: vier weken).


* Na indienen aanvraag is de gemeente niet meer verplicht het ontwerpbesluit binnen 12 weken gepubliceerd te hebben, maar het definitieve besluit moet nog steeds binnen zes maanden genomen worden.


* De niet op naam gestelde kennisgeving aan omwonenden hoeft niet meer verstuurd te worden. Het ontwerpbesluit moet voor de publicatie gestuurd zijn naar belanghebbenden (bijvoorbeeld de aanvrager of eigenaar van het perceel).


* Binnen de inzage termijn van zes weken kan iedereen een zienswijze indienen (oude situatie: bedenkingen).


* In de publicatie van een definitief besluit moet worden vermeld of er zienswijzen zijn ingekomen. Voorheen was dit niet verplicht.
*
Het definitief besluit ligt zes weken ter inzage, maar alleen belanghebbenden kunnen nog beroep indienen. Deze belanghebbenden moeten eerder ook tegen het ontwerpbesluit zienswijzen hebben ingediend.

Informatie?
Indien u nog vragen heeft over het bovenstaande kunt u kijken op de site van Infomil www.infomil.nl onder wet milieubeheer voorbereidingsprocedure Awb. Ook kunt u contact opnemen met mevrouw S. Lammers of mevrouw W. Londeman van de afdeling Milieuzaken. Bereikbaar onder telefoonnummer 0493-494888 of per E-mail: gemeente@someren.nl, t.a.v. S. Lammers of W. Londeman.

logo Onis, Organisatie voor welzijnsdiensten

Als het voordeel van alleen zijn, een nadeel wordt

Zalig een dag niks hoeven. Geen verplichtingen en afspraken. Je hebt alle tijd voor jezelf, niemand die je bekritiseert. Jij bepaalt wanneer je eet, koffie drinkt en televisie kijkt. Jij bepaalt hoe laat je naar bed gaat en wanneer je opstaat.

Maar wanneer je altijd tijd hebt voor jezelf en altijd de televisie aan hebt staan, omdat het anders zo stil is. En wanneer het je niet meer interesseert hoe laat je opstaat of wanneer je eet, of je überhaupt wel eet vandaag. Wanneer je wel belt, maar nooit gebeld wordt. Dan wordt het voordeel van alleen zijn langzaam een nadeel. Dan verandert alleen in eenzaam.

Wat kun je er zélf aan doen?
Soms lijkt het alleen een kwestie van de stoute schoenen aantrekken en zelf initiatieven ondernemen. Bijvoorbeeld:

* Je aansluiten bij een hobbyclub of een sportvereniging;
* Buren uitnodigen op de koffie;

* Vrienden of collegas uitnodigen om iets gezelligs te gaan ondernemen.

Hulp inroepen
Toch is het vaak niet zo gemakkelijk. Misschien heb je de moed en het zelfvertrouwen niet om op anderen af te stappen.

Misschien kunnen mensen in jouw omgeving je op weg helpen. Mensen die daarvoor getraind zijn en weten hoe eenzaamheid bestreden kan worden. Zij zijn goed op de hoogte van het activiteiten-, educatie en hulpverleningsaanbod in jouw gemeente. Zij kunnen je ondersteunen en begeleiden, zodat je niet alleen die eerste, soms moeilijke stap hoeft te zetten.

Kom je er samen met hem of haar niet uit, dan kan professionele hulp misschien een oplossing bieden. In de gemeente Someren zijn er voldoende mogelijkheden voor mensen die zich eenzaam of buitengesloten voelen. Het enige dat je hoeft te doen, is te bellen naar: Loket De Wijzer, gevestigd in Sociaal Cultureel Centrum De Ruchte, Laan ten Roode 71 d, 5711 GB Someren, tel. 0493-441158. U kunt vragen naar Ria Smulders of Carolien van den Boomen. Lokaal Loket De Wijzer is geopend op maandag en donderdag van 15.00 tot 17.00 uur en of dinsdag, woensdag en vrijdag van 9.00 tot 11.00 uur.