Unicef
Unicef Zimbabwe ontvangt EUR 33 miljoen voor groeiend aantal aidswezen 11 april 2006, Genève/Harare - Het Britse ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking zal aan het Unicef-kantoor in Zimbabwe 22 miljoen pond (circa 33 miljoen euro) schenken. Het geld zal de komende vier jaar worden ingezet om weeskinderen en andere kwetsbare kinderen in Zimbabwe te helpen. Als gevolg van hiv/aids hebben bijna 1 op de 3 kinderen in Zimbabwe, 1,6 miljoen kinderen in totaal, een of beide ouders verloren.
Unicef voert een wereldwijde, vijfjarige campagne onder het motto 'Unite for Children, Unite against AIDS'. In deze campagne staan de gevolgen van hiv/aids voor kinderen centraal. Om de strijd tegen aids effectief te kunnen voeren, moet volgens Unicef hulp worden geboden op vier gebieden: het beschermen en ondersteunen van kinderen die zijn getroffen door hiv/aids, het voorkomen van besmetting van moeder op kind, het zorgen voor medicijnen voor kinderen die hiv/aids hebben en het voorkomen van hiv/aids-besmettingen onder jongeren.
Elke twintig minuten wordt een kind wees In Zimbabwe wordt het geschonken bedrag gebruikt voor een van deze gebieden: de bescherming en ondersteuning van kinderen die getroffen zijn door hiv/aids. Zimbabwe lijdt enorm onder de aidsepidemie. Elke twintig minuten wordt hier een kind ten gevolge van hiv/aids wees of overlijdt het zelf aan de gevolgen van de ziekte. Ruim 90 procent van de wezen in Zimbabwe wordt door familie opgevangen. Twee op de vijf huishoudens in de armste gebieden op het platteland zorgen voor kinderen zonder ouders. Maar tot nu toe heeft slechts minder dan de helft van deze huishoudens het afgelopen jaar enige vorm van financiële steun ontvangen.
In Zimbabwe is een nationaal plan van start gegaan om wezen en andere kwetsbare kinderen te voorzien van gezondheidszorg, onderwijs, bescherming en goede voeding. Unicef sluit zich met haar hulpprogramma's bij dit plan aan, maar de medewerking van bedrijven, internationale donoren en de bevolking zelf is ook hard nodig. De donatie van de Britse regering is daarom meer dan welkom.