Voedingcentrum


Chips blijven bron van calorieën ondanks minder ongezonde vetten

11 april 2006

Uit onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) blijkt dat chips minder ongezond transvet bevatten dan vijf jaar geleden. Wel bevatten ze nu wat meer verzadigd vet. Het gezondheidsvoordeel van minder transvet is echter groter dan het nadeel van meer verzadigd vet. Het Voedingscentrum adviseert op het etiket te kijken naar de samenstelling van het vet. Bovendien wijst het Voedingscentrum erop dat chips een grote bron van calorieën blijven.

De VWA heeft vijfentwintig merken naturel chips onderzocht op de aanwezige vetten. Uit het onderzoek blijkt dat er in chips minder dan één procent aan transvetzuren zit. Dit is een duidelijke afname in vergelijking met vijf jaar geleden, toen het gehalte ruim zes procent was. Het gehalte aan verzadigde vetzuren is gemiddeld dertien procent en is daarmee verdubbeld ten opzichte van vijf jaar geleden. Ook blijkt uit het onderzoek dat het mogelijk is om chips te produceren met zowel een laag gehalte transvetzuren als een laag gehalte verzadigde vetzuren. Dat geldt voor een âlight chipsâ-variant, gebakken in zonnebloemolie.

Calorieën
Het Voedingscentrum is verheugd over het verminderde gehalte aan transvetzuren in chips, maar wijst op de grote hoeveelheid calorieën in chips. Zo bevat 100 gram gewone chips (ongeveer 10 handjes) al zoân 540 kilocalorieën. Dit is voor volwassen vrouwen meer dan vijfentwintig procent van de dagelijkse behoefte. Voor volwassen mannen is dit meer dan twintig procent van de dagelijkse behoefte. Ook light chips bevatten veel calorieën: in 100 gram zitten ongeveer 460 kilocalorieën.

Vetsoorten
Verzadigd (âverkeerdâ) vet kan het cholesterolgehalte in het bloed laten stijgen en vergroot daarmee de kans op hart- en vaatziekten. Transvet is nog slechter dan verzadigd vet. Verzadigd vet zit vooral in volvette melkproducten en volvette kaas, vet vlees, roomboter en harde margarine, koek, gebak, chocolade en snacks en zoutjes. Bronnen van transvet zijn zoutjes (met name zoutjes die zijn gemaakt van korstdeeg, zoals kaasstengels van bladerdeeg), patat gebakken in hard vet, koek en gebak. Jongvolwassenen krijgen een kwart van het transvet binnen via zoutjes. Verder bestaat een deel van het vet in zuivel en vlees uit transvet.

Kijk op het etiket
Het onderzoek van de VWA laat zien dat het gehalte verzadigd vet en transv et per chipssoort aanzienlijk kan verschillen. Ook binnen de 'light'-varianten bestaan behoorlijke verschillen. Daarom loont het de moeite bij snacks en zoutjes goed te letten op de samenstelling. Fabrikanten hoeven het gehalte verzadigd vet en transvet overigens niet te vermelden op het etiket. Wel moeten zij het gebruik van (gedeeltelijk) geharde olie of vet vermelden bij de ingrediënten. Staat bij de ingrediënten âplantaardig vet, gedeeltelijk gehardâ of âgehydrogeneerd vetâ, dan kan dit duiden op de aanwezigheid van transvet. Bij de snackbar loont het de moeite te informeren in wat voor vet er gebakken wordt. Daarbij geldt dat vloeibaar vet gezonder is dan vast, hard vet. Er zijn snackbars die bakken in vloeibaar vet en dit kenbaar maken door het beeldmerk âVerantwoord Friturenâ.