Voedingcentrum
Chips blijven bron van calorieën ondanks minder ongezonde vetten
11 april 2006
Uit onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) blijkt dat
chips minder ongezond transvet bevatten dan vijf jaar geleden. Wel
bevatten ze nu wat meer verzadigd vet. Het gezondheidsvoordeel van
minder transvet is echter groter dan het nadeel van meer verzadigd
vet. Het Voedingscentrum adviseert op het etiket te kijken naar de
samenstelling van het vet. Bovendien wijst het Voedingscentrum erop
dat chips een grote bron van calorieën blijven.
De VWA heeft vijfentwintig merken naturel chips onderzocht op de
aanwezige vetten. Uit het onderzoek blijkt dat er in chips minder dan
één procent aan transvetzuren zit. Dit is een duidelijke afname in
vergelijking met vijf jaar geleden, toen het gehalte ruim zes procent
was. Het gehalte aan verzadigde vetzuren is gemiddeld dertien procent
en is daarmee verdubbeld ten opzichte van vijf jaar geleden. Ook
blijkt uit het onderzoek dat het mogelijk is om chips te produceren
met zowel een laag gehalte transvetzuren als een laag gehalte
verzadigde vetzuren. Dat geldt voor een âlight chipsâ-variant,
gebakken in zonnebloemolie.
Calorieën
Het Voedingscentrum is verheugd over het verminderde gehalte aan
transvetzuren in chips, maar wijst op de grote hoeveelheid calorieën
in chips. Zo bevat 100 gram gewone chips (ongeveer 10 handjes) al zoân
540 kilocalorieën. Dit is voor volwassen vrouwen meer dan
vijfentwintig procent van de dagelijkse behoefte. Voor volwassen
mannen is dit meer dan twintig procent van de dagelijkse behoefte. Ook
light chips bevatten veel calorieën: in 100 gram zitten ongeveer 460
kilocalorieën.
Vetsoorten
Verzadigd (âverkeerdâ) vet kan het cholesterolgehalte in het bloed
laten stijgen en vergroot daarmee de kans op hart- en vaatziekten.
Transvet is nog slechter dan verzadigd vet. Verzadigd vet zit vooral
in volvette melkproducten en volvette kaas, vet vlees, roomboter en
harde margarine, koek, gebak, chocolade en snacks en zoutjes. Bronnen
van transvet zijn zoutjes (met name zoutjes die zijn gemaakt van
korstdeeg, zoals kaasstengels van bladerdeeg), patat gebakken in hard
vet, koek en gebak. Jongvolwassenen krijgen een kwart van het transvet
binnen via zoutjes. Verder bestaat een deel van het vet in zuivel en
vlees uit transvet.
Kijk op het etiket
Het onderzoek van de VWA laat zien dat het gehalte verzadigd vet en
transv et per chipssoort aanzienlijk kan verschillen. Ook binnen de
'light'-varianten bestaan behoorlijke verschillen. Daarom loont het de
moeite bij snacks en zoutjes goed te letten op de samenstelling.
Fabrikanten hoeven het gehalte verzadigd vet en transvet overigens
niet te vermelden op het etiket. Wel moeten zij het gebruik van
(gedeeltelijk) geharde olie of vet vermelden bij de ingrediënten.
Staat bij de ingrediënten âplantaardig vet, gedeeltelijk gehardâ of
âgehydrogeneerd vetâ, dan kan dit duiden op de aanwezigheid van
transvet. Bij de snackbar loont het de moeite te informeren in wat
voor vet er gebakken wordt. Daarbij geldt dat vloeibaar vet gezonder
is dan vast, hard vet. Er zijn snackbars die bakken in vloeibaar vet
en dit kenbaar maken door het beeldmerk âVerantwoord Friturenâ.