PERSBERICHT
Onderzoek Plan brengt schokkende feiten aan het licht
Togolese kinderen beschadigd door geweld op scholen
Amsterdam, 11 april - Met hoop in hun hart starten zij school, beschadigd in lichaam en ziel komen zij er van af... Het vandaag gepubliceerde onderzoeksrapport 'Suffering to succeed' van kindgerichte ontwikkelingsorganisatie Plan brengt schokkende feiten aan het licht over de cultuur van geweld op scholen in het West-Afrikaanse Togo. De droom om via onderwijs te ontsnappen aan levenslange armoede, verandert voor Togolese schoolkinderen vaak in een nachtmerrie. Want seks in ruil voor een voldoende, lijfstraffen, vernedering en werken voor de leerkracht zijn op Togolese scholen aan de orde van de dag.
In het vandaag gepresenteerde onderzoeksrapport 'Suffering to succeed' wordt duidelijk dat het klaslokaal voor het merendeel van de Togolese kinderen geen veilige plek is. Ruim 80 procent van de kinderen die meededen aan het onderzoek vertelden dat zij regelmatig worden geslagen door hun leerkracht en te maken krijgen met andere vormen van geweld tegen kinderen, zoals dwangarbeid, intimidatie, seksueel misbruik en zelfs verkrachting.
'Seksueel overdraagbare voldoende'
Geweld en misbruik lijken zo ingeburgerd op scholen in Togo, dat leerlingen onderling er een eigen jargon voor hebben ontwikkeld. Zo staat de uitdrukking 'mondeling examen doen' voor werken op het land van de leerkracht. Schokkender is de onder scholieren gangbare term 'seksueel overdraagbare voldoende', die cynisch refereert aan de seksuele gunsten die leerkachten van meisjes eisen in ruil voor een goed cijfer. Een kwart van alle meisjes uit het onderzoek had te lijden van seksueel geweld op school.
Onacceptabele proporties
"Duizenden Togolese kinderen zien hun droom over onderwijs veranderen in een nachtmerrie", stelt Tom Miller, Chief Executive Officer van Plan International in reactie op het onderzoek. "In samenlevingen die geweld tegen kinderen tolereren of zelfs aanmoedigen, kan geweld op scholen dergelijke onacceptabele proporties aannemen. De regering van Togo moet dit probleem aanpakken en het voortouw nemen in maatregels om het geweld op scholen uit te bannen."
Cirkel van geweld
De oorzaak van het geweld op scholen in Togo moet, aldus het onderzoeksrapport, gezocht worden in een combinatie van de uiteenvallende infrastructuur in het onderwijs, slecht opgeleide en onderbetaalde leerkrachten en een cultuur die geweld tegen kinderen toestaat.
Alarmerend is daarbij dat ook seksueel geweld tegen meisjes op school bijna altijd ongestraft blijft. Leerkrachten kunnen hun leerlingen daardoor straffeloos blijven misbruiken en leerlingen leren dat succes niet afhangt van hard werken, maar van een reeks deals met hun onderwijzer.
Deze cirkel van geweld op scholen ondermijnt het wezen van de school, en maakt van het klaslokaal een gevaarlijke plek voor kinderen in Togo.
Zelfhulpgroepen
Toch zijn de kinderen in Togo geen willoze slachtoffers van het geweld op school. Zij proberen terug te vechten en formeren zelfhulpgroepen om zichzelf te beschermen tegen de cultuur van intimidatie. Ook waren de kinderen betrokken bij het opstellen van een Kindercode, die lijfstraffen op scholen onwettig maakt.
Plan ondersteunt deze initiatieven en werkt samen met kinderen en hun ouders om de leerkrachten die kinderen misbruiken het hoofd te bieden. Ook werkt Plan samen met leerkrachten en met de overheid op alle niveau's om het probleem aan te pakken.
"Leerkrachten moeten deel uit maken van de oplossing in Togo", vindt Tom Miller. "De overheid moet om te beginnen de arbeidsomstandigheden in en de status van het onderwijs verbeteren. Bovendien moet de Togolese regering de wettelijke verplichting nakomen die is aangegaan met het ondertekenen van het VN-verdrag voor de Rechten van het Kind, waarin alle vormen van geweld tegen kinderen uitdrukkelijk worden verboden. Daarnaast dringt Plan er bij donoren en andere niet-gouvernementele organisaties op aan de financiering te verhogen van programma's die geweld op scholen aanpakken."
Plan Nederland (
Plan werkt voor kinderen.
Plan Nederland is lid van Plan International, een wereldwijde, humanitaire, kindgerichte ontwikkelingsorganisatie die zich ten doel stelt de levenssituatie van kansarme kinderen, hun families en hun levensgemeenschappen blijvend te verbeteren. Plan doet dit door middel van kindgerichte gemeenschapsprojecten in 46 programmalanden. Kindsponsoring vormt de basis van de organisatie.Plan zet zich wereldwijd in voor de rechten van kinderen en betere naleving van het VN-verdrag voor de Rechten van het Kind.
Onderzoek 'Suffering to succeed'
In het kader van het onderzoek naar geweld op scholen in Togo hebben de onderzoekers van Plan gesproken met 1.000 schoolkinderen uit 35 dorpen. Ook werden interviews gehouden met onder meer 500 moeders van schoolgaande kinderen, met leerkrachten, dorpshoofden, maatschappelijk werkers en medewerkers van veiligheidsdiensten.
Noot voor de redactie,