NIOD


11.4.2006

NIOD bijdrage aan tentoonstelling Anne Frank - haar leven in brieven

Het NIOD stelt een aantal handschriften van Anne Frank ter beschikking voor de tentoonstelling Anne Frank - haar leven in brieven, die vanaf 12 april te zien is in het Amsterdams Historisch Museum. Een van de pronkstukken is de brief die Anne schreef op 5 mei 1944 in het Achterhuis en aan haar vader gaf.

De expositie, die een co-productie is van het Amsterdams Historisch Museum en de Anne Frank Stichting toont originele brieven en ansichtkaarten die Anne tussen 1936 en 1944 schreef, en behalve van het NIOD, ook afkomstig zijn van het Anne Frank Fonds in Basel, de Anne Frank Stichting en particuliere collecties.

De originele brieven worden voor het eerst getoond aan het publiek. Annes kinderbrieven van voor de onderduik vertellen samen met haar dagboekbrieven uit Het Achterhuis, het verhaal van een meisje dat zich ontwikkelt van een briefschrijfster uit de Amsterdamse Rivierenbuurt tot de bekende auteur die zij later zou worden.

Bijzondere aandacht gaat uit naar de brief die Anne op 5 mei 1944 aan haar vader schrijft en een van de bruiklenen van het NIOD is. In deze brief, een herschreven versie van een tekst die zij kort daarvoor in haar dagboek geschreven heeft, verklaart Anne zichzelf volwassen en onafhankelijk. Ondanks zijn toezegging om de brief te vernietigen heeft Otto Frank deze altijd bewaard. Met deze - herschreven - brief komen Anne's persoonlijke ontwikkeling tot jong volwassene en haar ontwikkeling als schrijfster samen.

De tentoonstelling Anne Frank - haar leven in brieven werd op 12 april door prinses Maxima geopend en duurt tot 3 oktober.

Voor meer informatie www.ahm.nl en www.annefrank.nl