Erasmus MC


11-04-2006: Euthanasie vaker thuis en bij jongere patiënt dan terminale sedatie

Euthanasie wordt vaker thuis en gemiddeld bij jongere patiënten toegepast dan terminale sedatie. Dat concluderen onderzoekers van het Erasmus MC, het UMC Utrecht en het VU Medisch Centrum. Zij publiceren hun bevindingen vandaag in het wetenschappelijk tijdschrift Archives of Internal Medicine.

Met hun bevindingen willen de onderzoekers meer inzicht geven in de verschillen en overeenkomsten tussen euthanasie en terminale sedatie. Hierover bestaat vaak verwarring. Bij terminale sedatie dient een arts middelen toe om een ernstig zieke patiënt in een diepe slaap te brengen. Daarbij wordt meestal afgezien van verdere levensverlengende behandelingen, zoals bijvoorbeeld de kunstmatige toediening van voeding of vocht, om het stervensproces niet onnodig te verlengen. De patiënt overlijdt daarna meestal binnen enkele dagen. In geval van euthanasie dient een arts op uitdrukkelijk verzoek van de patiënt een dodelijk middel toe, als gevolg waarvan de patiënt meestal vrijwel onmiddellijk overlijdt.

De onderzoekers vroegen 410 artsen uit diverse specialismen naar hun laatste patiënt die was overleden na de toepassing van terminale sedatie en naar hun laatste patiënt die was overleden na euthanasie. Terminale sedatie en euthanasie bleken beide te worden toegepast bij patiënten die ernstig lijden, hoewel ze meestal in verschillende klinische situaties worden uitgevoerd. Patiënten bij wie euthanasie werd uitgevoerd waren gemiddeld jonger, hadden vaker kanker en stierven vaker thuis dan patiënten bij wie terminale sedatie werd toegepast. Verzoeken om euthanasie werden vaker gedaan vanwege het vooruitzicht van lijden zonder uitzicht op verbetering en vanwege verlies van waardigheid en onafhankelijkheid. Terminale sedatie werd vaker uitgevoerd bij patiënten met hart- en vaatziekten, bij patiënten met een verminderd bewustzijn en bij patiënten die angstig of verward waren. Verzoeken van patiënten om terminale sedatie werden vaker gedaan vanwege ernstige pijnklachten. Bij het toepassen van terminale sedatie had de arts soms, net als bij euthanasie, de intentie om het levenseinde te bespoedigen. De mate van levensbekorting was bij terminale sedatie duidelijk kleiner dan bij euthanasie.