Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Persbericht

Amsterdam, 7 april 2006

Stadsdeel De Baarsjes

Uitnodiging 11 april

Gratis fiets graveren, tegen diefstal

Wat doet op 11 april die goud gespoten herenfiets daar op het Witte de Withplein voor moskee Nour? Die middag kunnen bewoners van 12 tot 18 uur gratis een framenummer op hun fiets laten graveren. Het aanbod komt van de gemeentelijke dienst IVV. afdeling AFAC. Wordt de fiets gestolen en is aangifte gedaan, dan komt de fiets met framenummer en al op www.fietsendiefstal.nl. Is geen aangifte gedaan, dan gaan graveerde gestolen fietsen naar fietshandelaren die gecheckt zijn door de gemeentelijke dienst Stadstoezicht. In De Baarsjes gaat het om de volgende fietshandels, herkenbaar aan een AFAC-sticker: Fietsenstalling Voet (Bestevaerstraat 180), Breman Rijwielen (Jan van Galenstraat 69), A&D Naaimachines (Jan van Galenstraat 112), Janssen Tweewielers (Orteliusstraat 190), Rijwielhandel Lechkar (Jan Evertsenstraat 43), Klaver Tweewielers (Baarsjesweg 262), Rijwielhandel Vullings (Hoofdweg 107).

Informatie: Joke Padmos, 06-20541756

Uitnodiging 11 april
Na blowborden: ins en outs van drugs in Canabisshow Vijftien jongeren, getraind door de Jellinek, geven hun leeftijdgenoten uit De Baarsjes op 11 april voorlichting over cannabis en alcohol. Ze komen met dj's en talkshows. Dit gebeurt van 19 tot 22 uur in het jongerencentrum dat gehuisvest is in de Augustinusschool. De getrainde jonge voorlichters noemen zich Cannabis Intelligence Amsterdam (CIA) en zijn gewend om op te treden in jongerencentra, scholen, jeugdgevangenissen en voor dak- en thuislozen. CIA krijgt ter plekke van stadsdeelwethouder Arco Verburg (Welzijn) een cheque van duizend euro uitgereikt, afkomstig van de verkoop van de blowverbodsborden.

Informatie: Wim de Graaf, 020-5892512, 06-12379510

Uitnodiging 12 april

Winnende vraag aan de burgemeester komt van Aigan, Joop Westerweelschool

'Waarom is het openbaar vervoer in Amsterdam niet gratis?' vraagt schoolkind Aigan Bel op 12 april om 14.00 uur aan burgemeester Cohen. De burgemeester heeft juist haar met haar ruim twintig klasgenootjes uit groep 5 uitgenodigd omdat zij gewonnen heeft met de beste vraag voor de burgemeester. De kinderen nemen twee leerkrachten mee en hun schooldirecteur Dick Haanraadts. Ze komen naar de presentatie van het boek 'Adam in Amsterdam'. Andere vragen die de kinderen stellen: Waarom hebben kinderen geen stemrecht?, vraagt Hodayffa Iziyi. Rachid Ait ben Ameur vraagt: Wat lost het college van Burgemeester en Wethouders op in Amsterdam? En Kubra Bedas zegt: Wist u dat sommige kinderen in Amsterdam vogels schoppen? Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat kinderen liever worden voor dieren?

Informatie: Wim de Graaf, 020-5892512, 06-12379510

Uitnodiging 12 april

Gezicht juni kunstmaand: presentatie ontwerp

De vormgevers van No Office presenteren woensdag 12 april om 17.30 uur het gezicht van de Juni Kunstmaand 2006. Locatie: stadsdeelkantoor. No Office, gevestigd in Meneer de Wit, ontwerpt de posters, het programmaboekje en ander materiaal voor de Juni Kunstmaand. Circa veertig kunstenaars organiseren in juni exposities en andere culturele evenementen in De Baarsjes, met als thema 'beweging'. Centraal evenement is De Witte Lijn. Kunstwerkplaats Meneer de Wit trekt op 3 juni een witte lijn vanaf de Witte de Withstraat naar het Mercatorplein, over straten, daken, langs gevels en binnentuinen. Langs de lijn en op het Mercatorplein zijn culturele, culinaire en muzikale activiteiten.

Informatie: Wim de Graaf, 020-5892512, 06-12379510

De boer op met De Witte Ruijter

Het stadsdeel gaat intenser de boer op met de ruim twintig galerie-ateliers in en om de Witte de Withstraat, verenigd in de Witte Ruijter. De galeries en kunstenaars bundelen hun ervaringen in ondermeer netwerkbijeenkomsten; zo hebben zij onlangs bereikt dat alle galeries dezelfde openingstijden hanteren. Op verzoek van de galeries gaat dit door en daarnaast is het tijd om sterker naar buiten te treden, vindt het Dagelijks Bestuur. De Witte Ruijter organiseert veelvuldig locale evenementen en de kunstenaars zoeken contact met de nabije scholen (cultuureducatie). Bovendien steekt het stadsdeel zelf er meer energie in om de Amsterdammers buiten De Baarsjes te informeren over wat gaande is in de Witte de Withstraat en omgeving. Bij elkaar is er veertig duizend euro voor dit type activiteiten.

Informatie: Edwin Raap, telefoon 020 - 589 27 83

PvdA en VVD beginnen aan formatie nieuwe coalitie

Lijsttrekkers Arco Verburg (PvdA) en Mirjam Smeels (VVD) hebben deze week bekend gemaakt dat beide partijen na een succesvolle informatieronde met elkaar verder praten om een nieuw bestuur te formeren. Zij hebben overeenstemming bereikt over de inhoud van het beleid voor de komende vier jaar en gaan nu het gesprek aan over de samenstelling van het Dagelijks Bestuur en de portefeuilleverdeling. Beide onderhandelaars zijn in het demissionaire Dagelijks Bestuur stadsdeelwethouder. Op 19 april wil de deelraad een nieuw Dagelijks Bestuur benoemen. De PvdA en VVD ronden de informatiefase af en beginnen aan de formatie, waarbij de twee partijen het programmakkoord formuleren, wethouders voordragen en de portefeuilles verdelen. De PvdA won de verkiezingen in De Baarsjes met acht zetels. Groen Links heeft vier zetels gekregen, de VVD drie en D66 twee.

Informatie: Joke Padmos, 06-20541756

Uitnodiging 14 t/m 17 april

Paasweekend: Magic Circus en braderie
Vrijdag 14 april t/m maandag 17 april geeft het Magic Circus tijdens het paasweekend vier dagen nieuwe voorstellingen op het Mercatorplein, op donderdag en vrijdag om 19 uur en op beide paasdagen om 16 uur. De kinderen kunnen op vrijdag, zaterdag en zondag ook in de draaimolen of met het treintje. En zij kunnen de Paashaas schilderen. Alle dagen is er ook een braderie in de Jan Evertsenstraat. Op zondag 13-14.30 uur kunnen bezoekers op het Mercatorplein 'de hele wereld proeven bij de Capoeira-demonstratie', schrijft de Stichting Beheer Mercatorplein in haar uitnodiging.

Informatie: Alain Klein, tel 06-24702526

Uitnodiging 19 april

Acht basisscholen naar De Meervaart voor muzikale battle

Met tekstschrijver Karel Eykman (Klokhuis, Sesamstraat) en componist Rijndert van Woudenberg hebben ruim 250 kinderen uit groep 6, 7 en 8 teksten geschreven en gecomponeerd. Op woensdag 19 april 2006 staan de kinderen van acht basisscholen om 15.00 uur op het grote podium van De Meervaart voor een muzikale vernieuwende battle, ze strijden voor de wisselbeker van Compkids 2006. Ze krijgen hulp van de leerlingen van het conservatorium van Amsterdam en de Academie voor Beeldende Vorming. De liedjes en raps zijn gearrangeerd voor het Escher Ensemble. Met de vijf saxofoons en vijf strijkers uit die ensemble staan de kinderen op het podium tijdens het Finale concert. De jury met voorzitter Hedy d'Ancona kiest de winnaar, die van wethouder Ahmed Aboutaleb de wisselbeker van Compokids 2006 krijgt. Rapper Yes-R reikt de prijs uit voor de beste tekst en het beste lied. Presentatie: Def P (ex-Osdorp Posse). Organisatie: Aslan Muziekcentrum en Stichting AKROS. Een subsidie van 17.000 euro komt van stadsdeel De Baarsjes.

Informatie: lisavanbennekom@aslanmuziek.nl, 06-14283718

Agenda


* 7 april 21 uur in galerie Illuseum, Witte de Withstraat 120, Cat Eye Film Club met 'Waking Life' uit 2001 van Richard Linklater. Entree ¤5,-, reserveren: illuseum@zonnet.nl


* 11 april 12-17 uur Fietsen graveren in de Witte de Withstraat (middendeel)


* 11 april 19-21 uur Afscheidsreceptie voor de elf raadsleden die vertrekken


* 12 april 14 uur Kindervragen voor Cohen. Schoolklas Joop Westerweel stellen de burgemeester vragen in Nemo, bij de boekpresentatie 'Adam in Amsterdam.'


* 12 april 17.30 uur Gezicht juni kunstmaand 2006 De vormgevers van No Office presenteren hun ontwerp op het stadsdeelkantoor


* 12 april 19-22 uur Canabisshow, jongerencentrum in de Augustinusschool (Orteliusstraat, hoek Postjesweg). Jongeren, getraind door de Jellinekkliniek, leggen hun leeftijdgenoten de ins en outs van drugs uit.


* 14 t/m 17 april Mercatorplein/Jan Evertsenstraat: Magic Circus met nieuwe show, en braderie


* 16 april 13-14.30 uur Capoeira-demonstratie; proeven op het Mercatorplein.


* 19 april/15.00-16.30 uur CompoKids 2006, muzikale wedstrijd tussen basisscholen van De Baarsjes in De

Meervaart; jury: o.a. Hedy d'Ancona en Yes-R (rapper en neef van Ali B) en Mirjam Smeels.


* 19 april 20.00 uur Deelraad benoemt nieuw Dagelijks Bestuur. Locatie: Stadsdeelkantoor, Baarsjesweg 224 wil de deelraad een nieuw Dagelijks Bestuur benoemen


* 20 april Opening expositie 'Turning Point', 25 jaar fotografie Anja de Jong. Locatie: Amsterdam Arps&Co, Arubastraat 1. Geopend: donderdag en vrijdag 15-19 uur (en op afspraak). Informatie: www.arpsgallery.com, telefoon 020-7781947


----------

Informatie: Joke Padmos, 06-20541756