Provincie Overijssel

Aanleg spoor en rijksweg bij Nijverdal van start

Bij de spoorlijn ten noorden van het centrum van Nijverdal wordt binnenkort gestart met de aanleg van een verdiept spoor en rijksweg 35. De uitvoering van de werkzaamheden is gericht op de âbrede lange variantâ. Breed omdat de twee tunnelbuizen elk 50 cm breder worden, zodat in de toekomst in elke tunnelbuis twee rijstroken passen. âLangâ gaat over doortrekking van de tunnelbak onder de G. v/d Meulenweg door. Dit is de uitkomst van een intensief overleg tussen de provincie Overijssel, Rijkswaterstaat en de gemeente Hellendoorn.

De aanbesteding van het werk is dit jaar gepland. Of de lange variant ook echt uitgevoerd wordt is afhankelijk van de offertes en het beschikbare budget. Hoop en verwachting is dat het complete plan uitgevoerd kan worden.

De financiering van de verbreding van de tunnelbuizen komt uit het Regiofonds. In dat fonds hebben provincie en gemeenten hun bijdragen in het verleden gestort. Die waren voor een deel bedoeld om het project eerder te kunnen uitvoeren. Die voorfinancieringsgelden kunnen nu ingezet worden voor het project zelf omdat het rijk geen beroep meer doet op die gelden.

Bij uitvoering van de lange variant wordt de leefbaarheid in het dorp Nijverdal aanmerkelijk verbeterd, bijvoorbeeld omdat de geluidsschermen dan lager zijn. Ook de bereikbaarheid van parkeerterrein Grotestraat-noord, het appartementencomplex Het station en het politiebureau verbeteren aanzienlijk. Daarnaast is de ontsluiting van Koninklijke Ten Cate makkelijker te realiseren en blijft de huidige ontsluiting van het station intact. Tevens voldoet de brede tunnel aan de veiligheidseisen die de gezamenlijke hulpdiensten aan een tunnel stellen. Deze breedte biedt meer werkruimte voor de hulpdiensten om adequaat te kunnen werken.