Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Wisselvallig Paasweer maar minder koud

Waarschuwingen zware sneeuwval in zuiden van Duitsland

10 april 2006 - De eerste dagen van april waren in De Bilt ongeveer een graad te koud maar met Pasen lijkt de ergste kou uit de lucht. Heel mooi wordt het weer echter niet, het blijft wisselvallig maar met normale temperaturen.

De details van de Paasverwachting voor Nederland vindt u uiteraard in onze weerrubriek te bereiken via verder lezen- meerdaagse verwachting. Winterliefhebbers komen dit jaar ook aan hun trekken. De afgelopen dagen is met name in het Alpengebied en de Duitse Middelgebergten boven de 600 meter hoogte weer sneeuw van betekenis gevallen, in twaalf uur tijd zo'n 10 tot 30 cm. Op de Feldberg in het Zwarte Woud ligt inmiddels meer dan een meter sneeuw. In het zuiden van Duitsland zijn vanwege de hevige sneeuwval unwetterwarnungen van kracht (zie externe links- unwetterwarnungen Duitsland).

Beste en slechtste Paasweer
De klimaatdesk van het KNMI biedt op internet een uitgebreid overzicht van het weer met Pasen. De top tien van de warmste Pasen wordt aangevoerd door 1949 toen een zonovergoten De Bilt op 17 april 24,5 graden noteerde. In Maastricht steeg het kwik op eerste en tweede Paasdag zelfs tot 28 graden. Heel anders dan in 1964 toen de thermometer van het KNMI op 29 maart (eerste Paasdag) niet hoger kwam dan 3,9 graden. Dat jaar viel er ook sneeuw met Pasen net als bijvoorbeeld in 1977 en in 1982 en recenter op Paaszaterdag 2001. Sneeuw met Pasen is niet uitzonderlijk zelfs niet als de feestdagen in april vallen. Onder verder lezen- beste en slechtste Paasdagen vindt u een compleet overzicht, onder nader verklaard gaan we nader in het grillige Paasweer en sneeuw in april.

Hoe komen we aan de Paasdatum?
Pasen wordt gevierd op de eerste zondag na de "kerkelijke" volle maan die op of na 21 maart valt. De kerk is altijd uitgegaan van een vereenvoudigde berekening met de gemiddelde posities van zon en maan en 21 maart als vaste datum voor het begin van de lente. Paaszondag valt ongeveer in het midden van de jaarlijkse paascyclus en bepaalt ook wanneer de andere kerkelijke feestdagen binnen deze cyclus vallen. De regels voor het berekenen van de paasdatum werden al in het jaar 325 vastgesteld tijdens het Concilie van Nicea, maar werden aanvankelijk op verschillende manieren toegepast. De Scytische monnik Dionysius Exiguus stelde in het jaar 525 in Rome tabellen en een rekenschema op die dankzij de pauselijke goedkeuring de overhand kregen. Hij paste de berekening zo aan dat de uiterste paasdata liggen tussen 22 maart en 25 april.


Eerste uitgave: 10-04-06