PERSBERICHT
Tevredenheid over grootscheepse regionale rampenoefening
Sittard-Geleen, 10-04-2006 * De gemeenten Sittard-Geleen, Stein en Beek en Chemelot hebben maandagochtend een grootschalige regionale rampenoefening gehouden. Doel van de oefening was te onderzoeken hoe de voorlichters van Chemelot en de overheid met elkaar samenwerken tijdens een grote ramp. Burgemeester Barske van Stein en directeur Wagemans van Chemelot lieten na afloop van de oefening weten tevreden te zijn over de resultaten, maar stelden wel dat er sprake is geweest van een aantal leermomenten.
De regionale rampenoefening, waarbij ook het Rampen Communicatie Centrum (RCC) in Maastricht werd ingezet, behelsde een Grip 4 situatie. Een kraan was omgevallen en had daarbij een leiding geraakt bij een kunstmestfabriek. Als gevolg daarvan was een wolk met giftige stoffen ontsnapt, die richting Stein dreef. Daardoor gingen de sirenes af in Stein en Sittard-Geleen. Bij het ongeluk viel één dode en raakte een aantal medewerkers op het terrein van Chemelot bedwelmd.
De rampenoefening is de tweede in een reeks van oefeningen die dit jaar wordt gehouden. Aanleiding voor deze oefeningen is het feit dat Chemelot en overheid tot anderhalf jaar geleden nog gescheiden van elkaar opereerden. Chemelot was daarbij verantwoordelijk voor incidenten binnen de hekken van het industrieterrein, de overheid daar buiten. Daar is nu verandering in gekomen.
Burgemeester Barske noemde het 'bemoedigend' dat voorlichters van Chemelot en de overheden tijdens een ramp zelfde prioriteiten stellen. "Natuurlijk moest men aan elkaar wennen, maar men denkt in dezelfde richting."
Leermomenten
Volgens de burgemeester en directeur Wagemans zijn er echter ook over een aantal leermomenten geweest . Zo verdient het vertalen van technische gegevens van Chemelot in begrijpelijke taal aandacht. Daarnaast is er volgens Wagemans een timingverschil in voorlichtingsmomenten tussen Chemelot en de overheid. "Bij Chemelot staat zorgvuldigheid ten opzichte van medewerkers, die slachtoffer zijn geworden, en hun nabestaanden bovenaan. Wij volstrekte zekerheid willen hebben over de identiteit van een dodelijk slachtoffer alvorens wij iets melden. Maar, kijk je naar het journalistieke proces, dan zou je misschien eerder moeten communiceren."
Beiden lieten weten dat nog bekeken wordt of het wenselijk is dat Chemelot toegang krijgt tot het veiligheidsnet van de overheid.
Sittard-Geleen is met bijna 100.000 inwoners de op een na grootste stad van Limburg. Met Heerlen en Maastricht vormt Sittard-Geleen één van de zes stedelijke netwerken in Nederland. Hoogwaardige industrie en een intensieve dienstensector maken Sittard-Geleen tot economische motor van de regio. Tegelijk zorgen het culturele klimaat, de educatieve instellingen en de rijke groenvoorzieningen voor een goede balans tussen wonen en werken. Leefbaarheid en veiligheid zijn speerpunt van beleid. Niet alleen voor de stadskernen maar ook voor wijken en dorpskernen. In deze veelzijdigheid wil Sittard-Geleen zich verder ontwikkelen tot een herkenbare en dynamische stad.
Gemeente Sittard-Geleen
Gemeente Sittard-Geleen