D66

De rechten en belangen van kinderen moeten centraal staan in de jeugdzorg. Dat moet ook als daarmee de zeggenschap van de ouders in bepaalde gevallen worden beperkt. Dat stellen de D66-Kamerleden Ursie Lambrechts en Fatma Koser Kaya in hun pamflet Het Kind Centraal, een pamflet voor een beter werkende jeugdzorg dat zij vandaag in Den Haag hebben gepresenteerd. In het pamflet worden concrete maatregelen voorgesteld om de jeugdzorg op korte termijn te verbeteren.

De jeugdzorg is in Nederland nog te veel gericht op de opvoedingsautonomie van de ouders, aldus Lambrechts. Daardoor worden problemen rond kinderen en jongeren vaak niet of te laat geconstateerd door hulpverleners. Soms trekken hulpverleners zich na een interventie weer te snel terug en laten ze het kind te vroeg over aan de zorg van de ouders alleen. D66 wil een mentaliteitsverandering in de jeugdzorg teweeg brengen. In sommige gevallen zal dat leiden tot meer bevoegdheden voor de hulpverlening, ten koste van de vrijheid van ouders.

Geen stelselwijziging

D66 heeft er bewust voor gekozen om niet opnieuw de hele organisatie van de jeugdzorg overhoop te halen, hoe aantrekkelijk dat ook was', aldus Lambrechts. Maar als we elkaar nu weer jaren gaan bezighouden met stelselwijzigingen weet ik zeker dat er voorlopig geen verbetering komt voor de kinderen waar het om gaat. Daarom hebben wij ons geconcentreerd op praktische verbeteringen die snel resultaat opleveren.

Nu is het nog zo dat tegenover drie hulpverleners ongeveer zeven managers en andere ondersteunende functies in de jeugdzorg staan; wat D66 betreft wordt die verhouding omgekeerd en moet tenminste zeventig procent van de mensen in jeugdhulpverlening bestaan uit directe hulpverleners. Ook wil D66 dat er binnen 24 uur een huisbezoek wordt afgelegd als er een serieuze melding van kindermishandeling binnenkomt. Tenslotte stelt D66 concrete maatregelen voor om op korte termijn een einde te maken aan de wachtlijsten in de jeugdzorg. Er wordt onnodig vaak dubbel werk verricht. Ook moet de jeugdzorg op een realistischer manier worden gefinancierd. Nu vindt bekostiging plaats op basis van de gegevens van twee jaar geleden in plaats van op actuele aantallen kinderen en jongeren. Minister Donner, die voor die situatie verantwoordelijk is, is daarmee hofleverancier van de wachtlijsten in de jeugdzorg.

Consultatiebureaus

Wat D66 betreft wordt de jeugdzorg ook minder vrijblijvend. We hebben geweldige instrumenten, maar daar maakt niet iedereen gebruik van. Denk aan de consultatiebureaus. Zon vijf procent van de ouders komt daar niet opdagen. Dat zijn dus jongeren die we niet op onze radar hebben. Dat is doodzonde. Het is een dilemma, want opvoeding is natuurlijk een taak van de ouders. Maar als je ziet dat er bijna elke week een kind overlijdt aan de gevolgen van mishandeling, dan maken wij toch de keus om eerder te kijken waar dingen mis gaan. In het belang van het kind, aldus Lambrechts.

Download hier de D66-visienotitie Het Kind Centraal

Zie het origineel

10-4-2006 16:45