Time : 15:49:39
Date : 10 April 2006
Sender Name: Bemefa

Antwoord van Belgische mengvoedersector op Greenpeace: België al eenzaam aan Europese top qua milieu-inspanningen

Greenpeace heeft 3 verwachtingen geuit ten aanzien van de Belgische mengvoedersector om de ecologische schade in het Braziliaanse regenwoud tegen te gaan:

* Minder gebruik van soja

* Geen gebruik van GGO's

* Geen aankoop van soja uit het Amazonegebied

Als antwoord op de eerste verwachting, reageert Bemefa door te stellen dat Europa én België sterk afhankelijk zijn en blijven van het buitenland voor de bevoorrading in eiwitten.
Desalniettemin heeft de Belgische mengvoedersector het gebruik van soja reeds fors gereduceerd door het gebruik van granen enerzijds en het gebruik van alternatieve eiwitbronnen (bijv. koolzaadschroot) anderzijds. Bovendien heeft Bemefa een ontwerp-convenant voor de productie van laag-eiwitvoeders ter ondertekening voorgelegd aan het kabinet van Minister Kris Peeters.

Om te antwoorden op de tweede wens van Greenpeace, namelijk geen gebruik van GGO's heeft Bemefa ook hier initiatief genomen met het lastenboek voor de productie van GGO-vrije voeders (bestaat sinds 2002). Het verdere bestaan van het lastenboek is afhankelijk van de wens van de consument en de cruciale vraag of de grootdistributie bereid is deze meerkost te betalen. De klant/veehouder mag immers niet het slachtoffer zijn.

Bemefa kan nog geen engagementen aangaan om op de laatste vraag te antwoorden betreffende geen verdere aankoop van soja uit het Amazonegebied. Bemefa zal met de toeleveranciers overleggen om de mogelijkheden af te tasten en de meerkost te bepalen. Daarna wordt met de grootdistributie gesproken om de vraag vanuit de consument in te schatten. Een ander belangrijk punt ter bespreking met de toeleveranciers is de traceerbaarheid. Vanaf de mengvoedersector is deze traceerbaarheid immers gegarandeerd.

De mengvoedersector benadrukt wel dat door de sterk concurrentiële markt de Belgische dierlijke productie niet mag benadeeld worden. Dit impliceert dat de ingevoerde producten zoals vlees en eieren (vanuit Brazilië bijvoorbeeld) dezelfde voorwaarden moeten worden opgelegd.

Bemefa heeft alvast een overleg gepland begin mei met de directie van Bemefa en Greenpeace waarbij de verdere strategie wordt besproken.