TNT Group

Persbericht

TPG Post maakt toekomstplannen sorteercentra bekend

10 April 2006 - Amsterdam, 10 april, 2006 - TNT N.V. heeft vandaag de aard en omvang bekend gemaakt van een voorgenomen reorganisatie bij de sorteercentra voor brieven van TPG Post. De reorganisatie maakt deel uit van het in 2001 aangekondigde Masterplan Kostenflexibilisering dat als doel heeft de efficiëntie en concurrentiekracht van het bedrijf te versterken. In de periode van 2006 2008 vervallen hierdoor circa 1000 tot 1100 voltijdbanen in de 6 sorteercentra voor brieven (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Den Bosch, Zwolle en Nieuwegein).

Het bedrijf heeft een pakket sociale maatregelen voorbereid waardoor het aantal voltijdbanen dat uiteindelijk tussen 2006 en 2008 overcompleet wordt tot circa 250 beperkt kan worden. De maatregelen omvatten onder andere het flexibeler inzetten van medewerkers en het actief begeleiden van medewerkers naar een positie buiten het bedrijf. TPG Post streeft ernaar het verlies van de resterende 250 voltijdbanen binnen maximaal 2 jaar op te lossen door in- en externe herplaatsing.

De reorganisatie houdt verband met het efficiënter en flexibeler inrichten van de sorteercentra en de verdere afname van het aantal poststukken en dus van de hoeveelheid werk in de sorteercentra voor brieven. De daling van het aantal poststukken wordt zowel veroorzaakt door substitutie van post door e-mail en internet als door toenemende concurrentie op de postmarkt in Nederland.

TPG Post beoogt het banenverlies onder meer op te vangen via natuurlijk verloop: door pensionering en door werknemers te stimuleren, vrijwillig naar een andere werkgever over te stappen. Medewerkers die een baan elders zoeken, worden daarbij actief ondersteund. Zij kunnen daarvoor scholing, begeleiding en financiële ondersteuning ontvangen.

De verdere uitwerking van de reorganisatie zal de komende maanden zijn beslag krijgen. De voorgenomen maatregelen worden echter nu bekend gemaakt opdat alle werknemers samen met het bedrijf zoveel mogelijk tijd hebben om een goede oplossing te vinden.

Het Masterplan Kostenflexibilisering is in 2001 ontwikkeld met als doel om in de periode tot en met 2012 tot een structurele kostenbesparing van 370 miljoen euro te komen. Deze besparing is nodig om het hoofd te kunnen bieden aan de verwachte volumedaling veroorzaakt door substitutie van post door e-mail en door toenemende concurrentie. Het Masterplan omvat reorganisaties bij Operations, Marketing & Sales en Overhead. Deze reorganisaties worden vanaf 2003 doorgevoerd en hebben inmiddels geleid tot een structurele kostendaling van 234 miljoen euro. In de periode 2000-2006 zijn bij TPG Post in totaal 9.000 arbeidsplaatsen komen te vervallen.De reorganisatie bij de sorteercentra voor brieven maakt deel uit van de plannen om de resterende besparingsdoelstelling te behalen.

In geval van enige discrepantie tussen dit persbericht en de originele Engelstalige versie van dit persbericht prevaleert de Engelstalige versie.

TNT N.V. biedt bedrijven en consumenten wereldwijd een breed scala aan post- en expressdiensten. TNT, waarvan het hoofdkantoor gevestigd is in Nederland, biedt toegang tot efficiënte netwerkinfrastructuren in Europa en Azië en breidt haar activiteiten wereldwijd uit om zo de prestaties van haar netwerken te maximaliseren. TNT is in meer dan 200 landen actief en heeft ruim 128.000 medewerkers (ruim 163.500 inclusief de divisie Logistics, die TNT voornemens is af te stoten). In 2005 bedroeg de omzet van de onderneming 10,1 miljard ( 13,6 miljard inclusief Logistics). TNT N.V. is genoteerd aan de beurzen van Amsterdam, New York en Frankfurt. TNT is zich bewust van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid als onderneming en heeft partnerschappen gevormd met het World Food Programme en het Milieuprogramma van de Verenigde Naties om wereldwijd tegen honger en milieuvervuiling te strijden.