Ingezonden persbericht
Persbericht
Zweedse studie vindt 26% lager risico
Plantaardige voeding verlaagt
risico op prostaatkanker
Breda, 10 april 2006. Voeding die rijk is aan fyto-oestrogenen, verkleint de kans op
prostaatkanker met 26%. Dat is vastgesteld in een Zweedse studie. Fyto-oestrogenen zitten in
plantaardige voedingsmiddelen als soja, peulvruchten, pinda's, noten, zaden en bessen.
Nederland behoort - net als Zweden - tot de Europese landen waar prostaatkanker relatief veel voorkomt. Het is
zelfs de meest voorkomende vorm van kanker bij Nederlandse mannen. In de afgelopen tien jaar hebben naar
schatting bijna 36.000 mannen in Nederland prostaatkanker gekregen. Volgens Zweedse onderzoekers speelt
voeding een belangrijke rol bij het ontstaan van prostaatkanker. Zij verwijzen daarbij naar Japan, waar
prostaatkanker veel minder voorkomt en waar de voeding rijk is aan fyto-oestrogenen. Dit zijn stoffen die van
nature in plantaardige voeding voorkomen. Voorbeelden van fyto-oestrogenen zijn isoflavonen uit soja en
lignanen uit volkoren- en roggebrood. Wetenschappers hebben deze plantaardige stoffen al vaker in verband
gebracht met een verminderd risico op het ontwikkelen van prostaatkanker.
De Zweedse studie onderzocht het verband tussen het risico op prostaatkanker en de consumptie van fyto-
oestrogenen. De onderzoekers berekenden het gehalte aan fyto-oestrogenen in de voeding van 1499 mannen
met prostaatkanker en van 1130 gezonde mannen. Onder de mannen met de hoogste inname van fyto-
oestrogenen komt prostaatkanker minder voor, zo blijkt uit het onderzoek. Om precies te zijn: 26% minder. Dit
Zweedse onderzoek ondersteunt dus de hypothese dat fyto-oestrogenen het risico op prostaatkanker kunnen
verminderen. De hoge inname van fyto-oestrogenen in de studie was afkomstig van de consumptie van onder
meer soja, bonen, noten, vlaszaad en bessen.
"Soja is uniek door zijn van nature hoge gehalte aan isoflavonen," stelt Kathelijne Bottema, diëtiste van het
Science and Nutrition Department van Alpro Soja Nederland BV. "Nederlanders zijn nog niet zo gewend aan het
eten van soja. Toch is er een eenvoudige manier om soja in de dagelijkse voeding te integreren. Vervang
gewoon een deel van de dagelijkse melkproducten door overeenkomstige sojaproducten," aldus Bottema.
De resultaten van deze studie zijn gepubliceerd in Cancer Causes and Control (2006) 17:169-180.
Over ALPRO
Alpro is Europees marktleider met een gezond assortiment aan sojaproducten, zoals sojadrinks, desserts,
plantaardige room, soja-yoghurt (Yofu) en margarines op sojabasis. Alpro is onderdeel van de Vandemoortele
groep, één van de grootste Belgische voedingsproducenten. Alpro draagt duurzaam ondernemen hoog in het
vaandel. Meer informatie over soja, gezondheid en de producten van Alpro vindt u op www.alprosoja.nl
(Einde persbericht)
* * *
Noot aan de redactie,