KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

9-4-2006

Bewogen eerste dag Princess Sofia Trophy

Vandaag begonnen op Mallorca de eerste wedstrijden van de Princess Sofia Trophy. Deze eerste grote wedstrijd voor alle Olympische klassen is voor velen de start van een nieuw seizoen. Bijna alle grote namen uit de diverse klassen zijn aanwezig.

Met zon, een blauwe lucht en 6-10 knopen wind (windkracht 2-3) gingen vandaag alle klassen behalve de Yngling het water op. Ongeveer 900 teams uit 39 verschillende landen verschenen aan de start. Het was geen gemakkelijke dag vandaag. De wind was niet constant en draaide soms met wel meer dan 40 graden. Alle geplande wedstrijden konden worden gevaren op die van de tweede vloot van de 470 heren na.

470 zeiler Sven Coster deed op voorhand de volgende uitspraak: zij die het beste met de omstandigheden kunnen omgaan, zullen de winnaar zijn. Een uitspraak die later op de dag meer dan waar bleek te zijn. De broers Coster hadden een goede start, ze waren snel weg en kwamen vooraan in het veld bij de bovenboei aan. Helaas zakte de wind aan een kant van het veld in en kwamen de jongens op een 30e plaats terecht. In het laatste kruisrak voor de finish konden zij profiteren van een winddraaiing in hun voordeel en een windstilte aan de andere kant van het veld waardoor ze uiteindelijk als zevende over de finishlijn kwamen.
Zeker geen slecht begin maar het is pas de eerste dag, was de reactie van coach en vader Dick.

De Nederlandse windsurfers hadden ook zichtbaar moeite met het lichte weer. Vooral Casper Bouman, die in januari nog een gouden medaille behaalde tijdens Sail Melbourne kon niet lekker op gang komen. Zelf kon hij niet zeggen waar het nou precies aan lag. Joeri van Dijk eindigde beide wedstrijden in de top 10. Over bakboord ging ik als een trein maar over stuurboord wil het nog niet echt lukken, was zijn reactie na de eerste wedstrijd. Casper kwam ook de tweede wedstrijd zijn dip niet meer te boven en finishte als 24e.
Na de tweede wedstrijd twijfelde het wedstrijdcomité of er nog een derde wedstrijd gevaren moest worden. Het comité het bij twee
wedstrijden te laten. Dit tot opluchting van de meeste surfers die toch al wat vermoeid begonnen te raken vanwege het lichte weer.

De 470 dames, regerend wereldkampioen, Marcelien de Koning en Lobke Berkhout lieten een sterke race zien vandaag. Een eerste plaats was het resultaat in de enige wedstrijd die er werd gevaren.

Ook bij de Finn en de 49er werd er door de Nederlanders binnen de top 10 gezeild. In de Finn waren het Sander Willems met een vijfde en Wietze Zetzema met een achtste plaats. Jeroen van Catz en Wilco Stavenuiter hadden in de 49er een constante eerste race en kwamen als vijfde over de finishlijn. De tweede wedstrijd ging het wat minder en moesten de heren het met een veertiende plaats doen.

Morgen is de eerste wedstrijddag van de Yngling dames en zullen er afhankelijk van de wind twee of drie wedstrijden in de verschillende klassen worden gevaren.

De volledige uitslagen vindt u op onderstaande website.

Internetadres: www.trofeoprincesasofia.org