Partij van de Arbeid


Den Haag, 10 april 2006


Vragen van de leden Waalkens en Douma(beiden PvdA aan de minister van economische Zaken en Werkgelegenheid


Over de werkloosheid in Groningen


1. Hebt u kennisgenomen van de uitspraken van een medewerker van het CPB in het programma "Van Zes tot Noord" over de werkeloosheid in Groningen?


2. Wat is de mening van het kabinet over de suggestie die wordt gewekt, dat participatieverschillen in het noorden mede verklaard kunnen worden door sociaal-culturele factoren en de aanwezigheid van natuurschoon? En hoe beoordeelt het kabinet deze suggestie in relatie met de forse (jeugd)werkloosheid, en de onzekerheid bij vele gezinnen die afhankelijk zijn van de energie-intensieve industrie?


3. Wat is de mening van het kabinet over de veronderstelde andere keuzes tussen werk en vrije tijd door noorderlingen? Zijn er bij het kabinet onderzoeken bekend, die deze stelling ondersteunen?


4. Wat is het oordeel van het kabinet over de opmerking van het CPB, dat herverdeling tussen regio's vanuit welvaartsperspectief niet rationeel is? En wat zijn de consequenties van dit oordeel voor het te voeren regionaal-economisch beleid?


5. Wat zijn de gevolgen van de opmerkingen van het CPB voor de inzet van middelen uit de Europese Structuurfondsen door het kabinet?


6. Bent u -met de PvdA-fractie- van mening dat de werkloosheidsproblemen in het noorden een serieuzere analyse verdienen, waarin onderzoek gedaan wordt naar de structurele oorzaken van de hogere werkloosheid en wat daaraan te doen is?


RTV Noord, Van Zes tot Noord, 6 april 2006


---


Met vriendelijke groet,


Chantal Linnemann

Secretaresse Voorlichting


Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid

Plein 2

K 103

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Tel: 070 318 2694

Fax: 070 318 2800

c.linnemann@tweedekamer.nl