NIOD


10.4.2006

Verschenen: 'Londen in oorlogstijd. Wandelingen in de voetsporen van Wilhelmina'.

Op vrijdag 7 april werd op de Nederlandse ambassade in Londen het boek Londen in oorlogstijd. Wandelingen in de voetsporen van Wilhelmina gepresenteerd. In aanwezigheid van ambassadeur graaf Jan de Marchant et d'Ansembourg kreeg Pieter Gerbrandy, de kleinzoon van minister-president Gerbrandy het eerste exemplaar overhandigd. Samen met koningin Wilhelmina en prins Bernhard speelde de premier een vooraanstaande rol in de Nederlandse kolonie in ballingschap.

Londen was tijdens de Tweede Wereldoorlog het 'Mecca of freedom', het hoofdkwartier van de geallieerde wereld. Vele prominente Europeanen die gedwongen waren uit hun door nazi-Duitsland bezette land te vluchten, vonden er onderdak. Onder hen waren koningin Wilhelmina en prins Bernhard. Ook de Nederlandse regering in ballingschap, geleid door de strijdlustige Gerbrandy, hadden in Londen hun tenten opgeslagen.

Londen in oorlogstijd werd geschreven en samengesteld door Henri van der Zee, oud-correspondent van De Telegraaf in de Engelse hoofdstad en NIOD-medewerkers Erik Somers en René Kok.

Het met veel foto's en handige kaartjes uitgevoerde boek biedt bezoekers aan Londen met historisch besef een aantal verkenningstochten langs de verschillende verblijven van koningin Wilhelmina en langs regeringsgebouwen, hotels, kerken, villa's en uitgaansgelegenheden ( 'Oranjehaven') die voor de Nederlandse gemeenschap in Londen van belang waren

Henri van der Zee, René Kok, Erik Somers. Londen in Oorlogstijd. Wandelingen in de voetsporen van Wilhelmina,

Het boek is verkrijgbaar in de boekwinkel en kost ¤17,50 en is te bestellen bij uitgeverij Bzztôh http://www.bzztoh.nl/Default.aspx?menu=60

ISBN 90 453 0129 6