Persuitnodiging: première documentaire over ENIP

Connexxion

PERSUITNODIGING

Datum: 10 april 2006

Burgemeester Job Cohen bij première documentaire Ireen van Ditshuyzen over 'En Nu Iets Positiefs!'

Burgemeester Cohen van Amsterdam spreekt bij de première van een documentaire van Ireen van Ditshuyzen over jongeren uit Amsterdam West. Voor het eerst in Nederland heeft het bedrijfsleven een initiatief genomen tot het geven van baangaranties aan jonge Amsterdammers. Hiermee tonen de jongeren hun toekomst belangrijk te vinden en een voorbeeld voor anderen te willen geven. De documentaire brengt op unieke wijze de vervulling van deze droom in beeld. De premierè is vanavond (10 april) om 19.00 uur in De Meervaart in Amsterdam.

De jongeren hebben twee, door Connexxion geschonken busjes zelf opgeknapt. De busjes zijn vervolgens naar Marokko gebracht en worden nu ingezet voor scholierenvervoer van meisjes op het Marokkaanse platteland. Daarna zijn de jongeren een opleiding tot buschauffeur gaan volgen. Youssef is één van die jongeren en is inmiddels werkzaam als chauffeur.

Onder het motto En Nu Iets Positiefs! ontstond in Amsterdam het idee voor dit jongerenproject. De initiatiefnemers van dit project, Hicham Darif en Abderrahim Arrihani zagen jongeren op straat rondhangen met weinig perspectief en wilden daar wat aan doen. Er werd gestart met een groep van ongeveer 25 jongens. Belangrijk is om weer in een werkritme te komen. Op vaste avonden wordt er gewerkt maar ook gediscussieerd. Ze worden aangezet om na te denken over hun plaats in de maatschappij.

Ireen van Ditshuyzen heeft dit proces aandachtig met haar camera gevolgd en ziet de vraagstukken waarmee de jongeren worstelen. Deze documentaire gaat vanavond in première in de Meervaart in Amsterdam. U wordt uitgenodigd om daarbij aanwezig te zijn. Aanvang 19.00 uur. Ontvangst vanaf 18.30 uur.

Connexxion heeft het voortouw genomen en vier jongeren een kans gegeven. Direct na de première zal door Connexxion bekend worden gemaakt welke bedrijven het 'estafettestokje' hebben overgenomen en hoeveel nieuwe baangaranties die avond zullen worden verstrekt. 'Wij rijden in heel Nederland en willen hiermee uitdrukking geven aan onze maatschappelijke rol', volgens Rob van Holten, vice-voorzitter van de Groepsdirectie van Connexxion.

Toelichting

Onder het motto EN NU IETS POSITIEFS! nam een aantal organisaties in 2000 het initiatief om de negatieve beeldvorming over Marokkaanse jongeren om te buigen. Dit waren de Marokkaanse buurtvaders, jongerencentrum Oportuna, SAC-Amstelstad (nu Spirit), de politie, het jongerenwerk en verschillende bedrijven. Wilde men erin slagen Marokkaanse jongeren een positief toekomstperspectief te geven en hen te stimuleren de kansen te benutten die de Amsterdamse en Nederlandse samenleving bieden, dan moest deze negatieve spiraal worden doorbroken Samen kwamen zij op het idee om probleemjongeren op vrijwillige basis spullen te laten opknappen, die dan in Marokko als hulpgoederen gebruikt konden worden. Op deze manier zouden de jongeren werkervaring op kunnen doen, een positieve kant van zichzelf kunnen laten zien en iets kunnen doen voor mensen in Marokko die deze goederen hard nodig hebben. Hun initiatief had succes.

////////////////////////////////////////
nadere informatie:
ENIP! Peter Meijer (voorzitter) 020-772 8813 0f 06 46321695

Herman Opmeer, afdeling Corporate Communicatie Connexxion Telefoon 035 625 1957 of 06 463 77 464