NCD: Niet morrelen aan Trias Politica

Ncd

Het Nederlands Centrum van Directeuren en Commissarissen (NCD) pleit in een zojuist aan de Commissie van Economische Zaken van de Tweede Kamer gestuurde brief voor het behoud van de Trias Politica.

Tijdens het onlangs gehouden overleg tussen de Commissie van Economische Zaken en de NMa over de wijziging van de Mededingingswet, zijn pleidooien gehouden die de NMa het recht geven voor directeuren die de bepalingen van de Mededingingswet hebben overschreden een beroepsverbod in te stellen, deze te beboeten en zelfs tot gevangenisstraf te veroordelen.

Het NCD maakt ernstig bezwaar tegen de bundeling van vijf functies in één organisatie. De NMa is straks regelgever, controleur, opsporingsambtenaar, openbare aanklager en rechter in één. Deze combinatie van functies staat op gespannen voet met de beginselen van onze rechtspraak.

Op de eigen regelgeving van de NMa bestaat geen (parlementaire) controle en evenmin kwaliteitscontrole van gespecialiseerde wetgevingsjuristen. De regelgeving zal bovendien onderhevig zijn aan regelmatige aanpassing waardoor onduidelijkheid het gevolg is. Daardoor kan de regelgeving van de NMa op gespannen voet komen te staan met het 'lex certa'-beginsel.

De combinatie van opsporingsbevoegdheid, aanklager en rechter acht het NCD in strijd met de beginselen van het Trias Politica. Al eerder werd er gemorreld aan de beginselen van de scheiding der machten bij het Boetestelsel Financiële Wetgeving (13 mei 2005). Na bezwaren (van o.m. het NCD) over de aantasting van het Trias Politica-beginsel, heeft Minister Zalm terecht besloten tot scheiding van de functies. Met klem roept het NCD de politiek op om ook inzake de NMa hiervoor te kiezen.

Het NCD heeft tevens aangedragen dat uit de inhoud van de strafbepalingen een sfeer van wantrouwen naar voren komt dat alle directeuren er op uit zijn de wet te overtreden. Voor dat wantrouwen wordt nogal wat uit de kast gehaald: beroepsverbod, persoonlijke boetes en zelfs gevangenisstraf. Het ontbreekt nog aan lijfstraffen. Het NCD maakt zich er sterk voor dat de gemiddelde directeur zich bewust is van zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid en niet (bewust) de wet zal overtreden.


Noot voor de redactie -