AutoRai

Ford en Grönholm eindigen als tweede in de Corsicaanse Bergen

(4/10/2006)
Ford World Rally Team rijder Marcus Grönholm behaalde dit weekend zijn vierde podiumplaats in vijf rallies door als tweede te eindigen in de Rallye de France Tour op Corsica. De Fin won drie klassementsproeven en was in zijn Ford Focus RS World Rally Car de snelste in de derde omloop over de bochtige en uitdagende bergwegen van Corsica.
Teamgenoot Mikko Hirvonen finishte op de vierde plaats in een identieke Focus RS en realiseerde daarmee zijn beste resultaat in het WK Rallies tot nu toe. Ford verstevigde door deze dubbele puntenscore de tweede plaats in het constructeurskampioenschap, op slechts drie punten van de koploper. De tweede plaats bij de rijders blijft ook stevig in handen van Grönholm, terwijl Hirvonen is opgeklommen naar de zevende plek.

De rally, alweer de vijftigste uitvoering, wordt beschouwd als de ultieme asfaltrally in de serie, met twaalf veeleisende klassementsproeven in de ruige bergstreek van Corsica over een afstand van 355,16 wedstrijd-kilometers. Normaal gesproken vergt het onstabiele weer het uiterste van de deelnemers en met name van de banden, maar dit jaar werd de rally in uitsluitend zonnige omstandigheden verreden.

Grönholm ging de laatste omloop op een comfortabele tweede plaats van start, maar had geen kans meer om de uiteindelijke winnaar Sébastien Loeb van de eerste plaats te verdringen. Ook stond zijn klassering niet onder druk door de nummer drie. De 38-jarige Fin nam dan ook de gelegenheid te baat om een paar modificaties aan het centrale differentieel van zijn Focus te testen. Desondanks was hij de snelste op de laatste twee KPâs en bracht hij zijn totaal aan KP-overwinningen op drie.

âDe tweede plaats is goed hoewel een rijder natuurlijk nooit echt tevreden is met de runner-up positie. Dat ben ik wel met de acht punten,â verklaarde de Fin aan de finish. âIk had hier tegen Loeb geen kans om te winnen. Ik kan hem op asfalt met de Focus wel verslaan, maar ik weer alleen nog niet waar en wanneer. Ik heb gewoon nog niet voldoende ervaring met de Focus op verhard onder wedstrijdomstandigheden. Dit was de eerste keer op Corsica met deze auto en we hebben op dit soort wegen nog niet getest, dus leren we nog steeds. Ik ben iets te kort gekomen, maar ik weet niet precies wat. Het team staat echter op slechts drie punten van de eerste plek en dat geeft ons een prima uitgangspositie voor de komende drie, onverharde evenementen.â

Hirvonen begon de laatste dag als vierde en was in een adembenemend gevecht gewikkeld met Dani Sordo voor de derde podiumplaats. De 25-jarige Fin bracht zijn achterstand terug tot een minimale marge van slechts 0,4 seconde op de eerste proef, maar de Spanjaard pareerde en vergrootte het verschil halverwege de laatste dag tot 7,7 sec. Hirvonen beperkte het verschil nog tot 5,2 seconden, maar moest ditmaal toch zijn meerdere erkennen in Sordo.

âIk heb erg genoten van mijn gevecht met Dani,â aldus Hirvonen. âDerde was mooi geweest, maar ik ben blij dat ik niet ergens halverwege een berghelling lig. Zoân 8,5 km na de start van de laatste proef slipte ik weg in een bocht het gravel op. De auto was helemaal naast de weg en ik dacht we over het randje naar beneden zouden tuimelen. Gelukkig ging het nog net goed en ik heb het daarna iets kalmer aan gedaan omdat de punten voor het kampioenschap belangrijk zijn.â

Ford team directeur Malcolm Wilson was tevreden met de constructeurs-punten. âWe blijven daardoor volop in de running, zeker ook met het oog op de komende rallies, die meer geschikt zijn voor onze rijders en auto. Ik ben ook blij voor Mikko dat hij is opgeklommen in de rangschikking. Los van Citroën waren wij hier de enigen die snelste tijden op de klokken hebben gezet.â

Ford TeamRS directeur Jost Capito: âDe drie snelste tijden van Marcus en die ene voor Mikko tonen aan dat onze auto ook competitief is op asfalt. De Focus RS kan echter nog steeds beter en ik denk dat we dat de volgende verharde rally, in augustus in Duitsland, zullen zien.â

Volgende rally
Het kampioenschap verhuist later deze maand naar Zuid Amerika voor de Rally Argentina, van 27 t/m 30 april, met het rallyhoofdkwartier in Cordoba.

BedrijfsautoRAI.nl