Gemeente Grootegast


De ontknoping van de Abel Tasman Art Prize 2006

Donderdag 6 april jl. is voor de derde keer in de geschiedenis de hoofdprijs en de publieksprijs van de Nederlandse Abel Tasman Art Prize uitgereikt. De hoofdprijs is dit keer gewonnen door Albertine Oegema uit Zwaagwesteinde en de publieksprijs werd in de wacht gesleept door Marije Brouwer uit Eastermar. Beide winnaars zitten op het Lauwerscollege in Buitenpost.

De Abel Tasman Art Prize
De Abel Tasman Art Prize werd in 1999 ingesteld door de gemeente in het kader van de `steden'band met Kingborough (de hoofdstad van Tasmanië), dat een parallelle wedstrijd organiseert. Het is een competitie op het brede terrein van de cultuur, die elke twee jaar worden gehouden met als hoofdprijs een geheel verzorgde reis naar het verre `down under': Tasmanië, het land waar Abel Tasman zo'n 360 jaar geleden `als eerste' voet aan de grond zette. Het thema van de wedstrijd voor de ronde 2005-2006 is `culturen ontmoeten elkaar. Dit thema moet worden uitgewerkt in een vorm van twee-dimensionale kunst-naar-keuze.

Het werk van Albertina Oegema is door de deskundige jury als winnaar uitgekozen. De prijswinnaar wint een reis van plm. 21 dagen naar Tasmanië. Centraal in de reis staat het kennis maken met de Tasmaanse cultuur en de sociaal maatschappelijk en natuurlijke omgeving. Door middel van de reis worden de banden tussen Tasmanië en de geboortestreek van Abel Tasman aangehaald; de prijswinnaar zal in Tasmanië fungeren als ambassadeur van de geboortestreek van Abel Tasman en koppelt zijn of haar ervaringen na afloop van de reis terug naar de werkgroep Abel Tasman Art Prize. Het tijdvak waarin de reis plaatsvindt wordt bepaald in overleg met de winnaar en het gastland Tasmanië.

Publieksprijs
Naast de hoofdprijs is er een publiekprijs: een digitale fotocamera. Deze prijs is gewonnen door Marije Brouwer. Alle 23 inzendingen worden geëxposeerd in de hal van het gemeentehuis. De bezoekers van de expositie vormen samen de jury van de ATAP-publieksprijs. Bij de publieksprijs gaat het om andere criteria dan de professionele jury hanteert: niet de artisticiteit, de bedoelingen, de technische bekwaamheid en dat soort overwegen spelen een rol, maar alleen: vind ik het mooi? Om het eerlijk te houden, mag elke bezoeker één voorkeur uitspreken. De winnaar van de ATAP-publieksprijs is degene die de meeste voorkeursstemmen krijgt.

---

(c) Gemeente Grootegast