Ingezonden persbericht


Chinese ondernemer meest optimistisch over economische groei

. Bezorgdheid over binnenlandse concurrentie en beschikbaarheid van kapitaal

. Bijna één op de vijf middelgrote bedrijven importeert vanuit China

. Nederlandse ondernemer ziet handel toenemen, maar aarzelt ook

Alphen aan den Rijn, 10 april 2006 - Chinese ondernemers behoren tot de meest zelfverzekerde ondernemers ter wereld met betrekking tot hun lokale economie. De uitkomsten van het eerste onafhankelijke onderzoek onder bedrijfseigenaren in China, uitgevoerd in opdracht van accountants- en advieskantoor Arenthals Grant Thornton, tonen een optimismebalans* van +79%. Slechts drie van de dertig onderzochte landen - India, Ierland en Zuid-Afrika - waren positiever. Gevraagd naar de vooruitzichten voor omzetgroei in 2006 staat China zelfs bovenaan met een balanspercentage van +86%. China is hiermee het meest optimistische land uit het onderzoek.

Belangrijke economische graadmeters laten zien dat het 'economische wonder' in China niet alleen de grote bedrijven betreft, maar dat het is doorgedrongen tot diep in de economische infrastructuur. Middelgrote bedrijven scoren uitzonderlijk goed op een reeks van indicatoren:

. Middelgrote bedrijven in China zijn positief over de exportverwachtingen voor het komende jaar. Het balanspercentage van +26% was één van de hoogste van de dertig onderzochte landen.

. De vooruitzichten voor werkgelegenheid zijn veelbelovend met een percentage van 49% van de ondervraagden dat een toename van hun personeelsbestand voorspelt.

. De toename van investeringen lijkt door te zetten: 58% van de ondervraagden is van plan meer te investeren in vastgoed en 53% in machines en fabrieken.

. Uit het onderzoek blijkt dat 40% van de middelgrote bedrijven in China exporteert. Dit komt dicht bij de gemiddelden van de EU (Europese Unie), de NAFTA (VS, Canada en Mexico) en de wereld. Echter, het percentage van bedrijven dat meer dan een kwart van de omzet behaalt met export is 45% - dit is veel lager dan in bijvoorbeeld de EU - maar het toont wel de mogelijkheden die er zijn voor deze bedrijven binnen de eigen geografische grenzen.

. De bedrijven zijn wel meer geremd als het de verhoging van prijzen betreft: 16% van de bedrijven verwacht dit jaar de prijzen te verhogen, een stuk minder dan in NAFTA- en EU-landen.

Michiel van den Berg, belastingadviseur en assistent-directeur van het International Business Center van Arenthals Grant Thornton licht toe: "Ons onderzoek, het eerste in zijn soort, laat zien dat niet alleen de grote bedrijven profiteren van de economische vooruitgang in China, maar dat dit ook doorsijpelt naar de middelgrote bedrijven. Uit de resultaten blijkt dat Chinese bedrijfseigenaren erg positief zijn over de economische vooruitzichten voor het land, maar dat er ook bezorgdheid is over factoren die de groei van hun bedrijf kunnen belemmeren. Misschien is dit een eerste signaal dat China wellicht niet in staat zal zijn om te voldoen aan de wereldwijde verwachting dat China in 2050 de grootste economie ter wereld zal zijn."

Bezorgheid over groei

Ondanks het optimisme, maken de ondernemers in China zich ook terdege zorgen over factoren die de groei van hun bedrijven belemmeren:

. Een groot deel van de middelgrote bedrijven in China heeft duidelijk ook zorgen. Chinese ondernemers zijn wereldwijd zelfs het meest bezorgd als het gaat om bepaalde factoren die verdere groei belemmeren (zie figuur 2).

. Zo staat China 4e in de lijst van 30 landen als gevraagd wordt naar de mate waarin 'financieringskosten' gezien worden als belemmering voor groei, 2e bij 'tekort aan werkkapitaal', 5e bij 'tekort aan lange-termijn financiering' en 9e bij 'de beschikbaarheid van geschoolde arbeid'.

. 39% van de bedrijfseigenaren is bezorgd over 'financieringskosten' als belemmerende factor voor groei, 39% over 'tekort aan werkkapitaal', 32% over 'tekort aan lange-termijn financiering' en 37% over 'de beschikbaarheid van geschoolde arbeid'.

. Aanvullend geeft 34% aan bezorgd te zijn over regelgeving en bureaucratie en bijna de helft (44%) over tekorten aan orders en afgenomen vraag (veelal als gevolg van toegenomen binnenlandse concurrentie).

Internationaal effect

In het onderzoek werd aan eigenaren van middelgrote bedrijven wereldwijd gevraagd wat de invloed is geweest van de groeiende Chinese economie op hun bedrijven. In een klein aantal landen gaven de ondervraagden aan dat ze een negatief effect hebben ondervonden (Polen (-9), Turkije (-16), Botswana (-31) en Thailand (-39)); in twaalf landen, grotendeels Europese landen, gaf men aan nauwelijks effecten te ondervinden en in de meerderheid van de landen (dertien landen) gaf men aan een toename in handel te ondervinden. Tot deze categorie behoort ook Nederland, evenals het merendeel van de Aziatische landen uit het onderzoek, Australië, de VS, Argentinië, Mexico, Duitsland en Zweden (zie figuur 3).

Michiel van den Berg organiseerde vorig jaar een seminar over zakendoen in China voor geïnteresseerde ondernemers. Hij vertelt: "In verhouding met de Aziatische en NAFTA-landen lijkt Europa wat voorzichtiger te zijn in het omarmen van de kansen die de groei van China met zich meebrengt. Nederland is binnen Europa duidelijk een voorloper. Bij Nederlandse ondernemers is er voldoende belangstelling voor China, maar in de praktijk blijken ook de bedrijfseigenaren in Nederland nog wel wat aarzelingen te hebben. Hoe vind je de juiste partij om zaken mee te doen en hoe betrouwbaar is deze partij? Hoe weet ik zeker dat mijn bedrijfsinformatie niet misbruikt zal worden. En wat zijn de juiste juridische structuren om de zaken zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Deze vragen komen wij tegen in onze contacten met ondernemers en we proberen hen hier zo goed mogelijk in te begeleiden."

Het toenemende belang van China in de internationale handel blijkt uit het feit dat bijna een op de vijf middelgrote bedrijven in het onderzoek op dit moment importeert vanuit China. China ligt hiermee op dit vlak voor op de andere snelgroeiende Aziatische economie - India. Daarnaast exporteert ongeveer 14% van de landen uit het onderzoek ook naar China. In Taiwan, de VS, Duitsland en Italië omvat dit gezamenlijk eenvijfde van alle ondervraagden. China staat hiermee 4e op de lijst van top export bestemmingen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat een op de tien middelgrote bedrijven werkzaamheden uitbesteed naar een ander land. Hong Kong staat bovenaan deze lijst (25% van de werkzaamheden) gevolgd door de VS (18%). De populairste bestemming voor 'outsourcing' is China - waarbij een derde (31%) van de ondervraagden de werkzaamheden al heeft verplaatst of van plan is te verplaatsen. Daarna komt India (27%), met grote afstand gevolgd door Mexico (8%) en Maleisië (5%).

Over het onderzoek
Het International Business Owners Survey (IBOS) van Arenthals Grant Thornton is in de herfst van 2005 uitgevoerd onder meer dan 7.000 eigenaren van middelgrote bedrijven in 30 landen. Het IBOS werd voor het eerst uitgevoerd in 2002 en is een vervolg op het European Business Survey (EBS), dat werd uitgevoerd tussen 1993 en 2001. Het onderzoek is uitgevoerd door Experian Business Strategies Limited en Harris Interactive.

Dit onderzoek werd dit jaar voor het eerst inclusief China uitgevoerd. Voor dit baanbrekende onderzoek onder 300 bedrijfseigenaren was goedkeuring nodig van de Chinese regering. Het onderzoek is uitgevoerd in het vierde kwartaal van 2005 in een brede selectie van sectoren.


* Dit percentage geeft de verhouding aan tussen respondenten die positief zijn over het komende jaar en degenen die negatief zijn

Over Arenthals Grant Thornton Accountants en Adviseurs B.V.

Arenthals Grant Thornton is dé zakelijke sparringpartner voor bedrijven waar leiding en eigendom in één hand liggen. Ruim 450 medewerkers bedienen vanuit 8 vestigingen in de Randstad familiebedrijven, middelgrote en kleine ondernemingen op het gebied van accountancy, belastingadvies en bedrijfsjuridische zaken. Arenthals Grant Thornton is lid van Grant Thornton, een wereldwijd netwerk van zelfstandig opererende en onafhankelijke accountants- en advieskantoren. Grant Thornton is met 21.500 professionals actief in 111 landen en beschikt over een netwerk van circa 540 kantoren.



Ingezonden persbericht