Technische Universiteit Delft

Lightness & Design: kunst, kunstje of kustig... 28 maart 2006 door M&C

Studium Generale

10 april 2006 | 20:00 uur
plaats: Theater de Veste, Vesteplein 1, Delft

In toenemende mate is technologie de motor achter veranderingen in onze cultuur. Van de andere kant heeft de cultuur ook een grote invloed op technologie. Al was het maar omdat achter technische wetenschappers gewone mensen van vlees en bloed schuilgaan, die gevormd zijn door de hen omringende cultuur en hun levensgeschiedenis. Eigenaardige en -zinnige wetenschappers van de TU Delft spelen in op de wisselwerking tussen wetenschap en cultuur. In een theatrale setting zal interviewer Kees Driehuis (per seconde wijzer en voorheen NOVA) hun culturele drijfveren blootleggen aan de hand van wat hen inspireert, fascineert en frustreert. De interviews worden rijkelijk gelardeerd met beeld- en geluidfragmenten die de geïnterviewden zelf hebben uitgekozen.
Theater is expressie. In dit programma drukken wetenschappers zich uit in woord, beeld en gebaar. Wetenschap = Theater!

Adriaan Beukers en Michel van Tooren zijn twee hoogleraren aan de faculteit voor Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek. Composietmaterialen en productiemethoden zijn het onderwerp van de leerstoel van Adriaan Beukers. Het succes van zijn innovatieve aanpak voor de realisatie van lichtgewicht constructies wordt algemeen erkend. Hij won diverse prijzen en bekleedt verschillende professorships van België tot Japan. Zijn boek `Lightness' is verplichte literatuur bij diverse opleidingen architectuur, industrieel ontwerpen en engineering wereldwijd.

Michel van Tooren promoveerde bij Beukers en is nu hoogleraar Design, Integration and Operations of Aircraft and Rotorcraft. Hij was betrokken bij het ontwerp en de certificatie van twee composiet vliegtuigen en houdt zich nu bezig met veelbelovende Engineering Engines, machines die de ontwerpers hun creatieve vrijheid kunnen teruggeven.

Beiden heren hebben een grote voorliefde voor Italië, voor goed eten en drinken, muziek, literatuur, kunst en techniek. Ze kozen ervoor om in deze serie van Studium Generale met zijn tweeën te getuigen van de grote uitdagingen van de techniek en het plezier dat in het ontwerpproces te beleven valt.