Unicef



India: breed onderzoek moet sterfte rond geboorte tegengaan 09 april 2006, New Delhi, India - In India laten veel vrouwen en baby's het leven tijdens de bevalling. Het immense land neemt een trieste eerste plaats in als het gaat om 'geboorteslachtoffers'. Elke vijf minuten sterft in India een vrouw tijdens de bevalling. Vaak is de doodsoorzaak niet bekend. Zolang dat het geval is, is het moeilijk om er iets aan te doen. Aanleiding dus voor Unicef en de Johns Hopkins Universiteit uit Amerika om een grootscheeps onderzoek op te zetten.

Het onderzoek is MAPEDI gedoopt, dat staat voor Maternal and Perinatal Death Inquiries - Onderzoek naar doodsoorzaken rond de geboorte. In 6 Indiase districten gaan medewerkers van MAPEDI de komende tijd uitgebreid onderzoeken wat de oorzaken zijn van het hoge aantal sterftes rond de geboorte.

Oorzaken
Een aantal oorzaken is evident en al bekend. Voorbeelden: veel ziekenhuizen hebben slechte voorzieningen, de afstand tot een ziekenhuis is te groot, en ambulances werken vaak niet waardoor zwangere vrouwen te laat arriveren.

Er zijn ook veel individuele oorzaken aan te wijzen. Veel vrouwen kampen bijvoorbeeld met bloedarmoede. Daarnaast kom het ook vaak voor dat de vrouwen lang gevaarlijk werk blijven doen dat hun zwangerschap kan schaden.

Geen documentatie dus geen oplossing Het probleem in India is dat veel doodsoorzaken niet gedocumenteerd zijn. En zolang het probleem niet geïdentificeerd is, kan er geen adequate oplossing worden geboden.

Voor het onderzoek zullen honderden Unicef-vrijwilligers interviews afnemen. Als er meer inzicht ontstaat in de oorzaken van het overlijden, kan bijvoorbeeld met specifieke voorlichting al veel leed worden voorkomen. Met de uitkomsten van het MAPEDI-onderzoek kunnen, samen met de Indiase overheid, problemen structureler worden aangepakt.

Anoniem
De interviews worden gehouden met familieleden en hulpverleners. Deze mensen blijven anoniem. Zo kunnen ze vrijuit spreken en gerust over de zwaktes van de gezondheidszorg vertellen. Bovendien worden de geïnterviewden aangezet zelf na te denken over de mogelijke oplossingen voor de problemen.

Een van de Millenniumdoelen, is het aantal vrouwen dat overlijdt tijdens de geboorte voor het jaar 2015 terug te dringen met 75 procent. Met het MAPEDI-onderzoek, de uitkomsten, en de dan te nemen actie, komt dit doel hopelijk weer iets dichterbij.