Nederlandse Islamitische Omroep

Onderwerpen Nioscoop zondag 9 april, 12.33 -13.03 uur op Nederland 1

Manifest tegen het politieke klimaat in Nederland

Een heel rijtje oud-politici heeft afgelopen dinsdag een manifest uitgebracht tegen het huidige beleid in Nederland. Net als veel moslims hebben ze genoeg van de diepe kloof tussen moslims en niet-moslims. Oud- kamerlid Mohammed Rabbae is initiatiefnemer van dit manifest, en oud-politici als Hans Dijkstal, Jan Terlouw en schrijfster Anja Meulenbelt zijn een van de opstellers van dit manifest. Het is een dringend pleidooi voor terugkeer naar die aloude Nederlandse tolerantie, en niet bedoeld als een bommetje onder het huidige kabinet. Wel is het een dringende oproep aan alle toekomstige kabinetten om het respect tussen bevolkingsgroepen te bevorderen.

Minister Van der Hoeven van Onderwijs bezoekt As Soeffah school

Minister Van der Hoeven van onderwijs bracht deze week een bezoek aan de islamitische basisschool As Soeffah in Amsterdam- Zuidoost. De school heeft een lesprogramma ontwikkeld om leerlingen al op jonge leeftijd vertrouwd te maken met techniek. Maar er was ook een andere reden waarom minister van der Hoeven een bezoekje bracht aan de school. De As Soeffah gaat fuseren met twee andere scholen, een christelijke en een openbare basisschool. De scholen komen samen in een groot gebouw, maar blijven onafhankelijk van elkaar opereren. De leerlingen zullen wel de aula en het schoolplein samen delen. De drie scholen zullen gezamenlijk rond de 1200 leerlingen krijgen en het is de bedoeling dat in oktober 2006 de drie scholen een 'brede school' zullen vormen.

Britse moslimjongeren en Nederlandse moslimjongeren ontmoeten elkaar

Afgelopen weekend kwamen er in het Overijsselse Onna, Britse en Nederlandse moslimjongeren bijeen. Dit ontmoetingsweekend, georganiseerd door de Britse ambassade, was bedoeld om moslimjongeren met elkaar in contact te brengen, om zo met elkaar van gedachten te wisselen over het leven als moslim in beide landen. Belangrijke vragen als: Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen het leven als moslim, in beide landen? Is het politieke klimaat voor moslims echt zoveel beter in Groot-Brittannië? En wat kan Nederland leren van het Verenigd Koninkrijk? Ook gaf de bekend imam Musa Admani, van het London Metropolitan University een inspirerende lezing over burgerschap.

Viering geboortedag van profeet Mohammed

Op 11 april vieren moslims in de hele wereld de geboorte van de profeet Mohammed. In Nederland maar ook in islamitische landen worden verschillende religieuze festiviteiten georganiseerd. In de moskeeën besteden imams uitgebreide preken aan het leven van de profeet. De koran zegt niets over de geboorte van de profeet maar wel over zijn positie als boodschapper van de profeet. Moslims vieren de geboorte van de profeet op verschillende manieren, maar de spirituele betekenis daarvan blijft hetzelfde. Het is vooral een dag van bezinning en geloofsbesef.


----------
Onderwerpen NIO-radio 8 april, 19.50-20.30 uur, Radio 747 AM El Hizjra

De jury prijst de woorden 'die op elkaar aanhaken' en noemt haar een 'waar talent'. De 25-jarige Hava Güveli uit Deventer won afgelopen week de jaarlijkse poëzieprijs van El Hizjra. Haar gedichten geven de radio-uitzending van zaterdag 8 april kleur.

Het mooiste gebouw van Rotterdam

In eerste instantie dacht voorzitter Nevlüt Ünal aan een 1-aprilgrap maar nu is hij blij dat zijn Mevlana moskee toch echt is uitgeroepen tot mooist gebouw van de stad - door allochtonen én autochtonen. Zegt die prijs meer over de architectonische voorkeur van de Rotterdammers of is het een beloning voor de rol die de moskee speelt in de buurt? En wat vindt de voorzitter zelf eigenlijk het mooiste gebouw van Rotterdam?

Allah en Prada

De ongelooflijke verscheidenheid onder moslimjongeren laat zich volgens onderzoeksinstituut Forum in vijf groepen indelen: Conformisten, neo-orthodoxen, flexibelen, hedonisten en escapisten. NIO toog naar de presentatie van het nieuwe rapport Van Allah tot Prada. Identiteit, leefstijl en geloofsbeleving van jonge Marokkanen en Turken en probeerde de makers ervan zelf in een hokje te duwen.