Gemeente Amsterdam



Bloeiende Kernen in Amsterdam

27 maart 2006
-
Persbericht

Wim T. Schippers, beeldend kunstenaar en schrijver, verzorgt zaterdag 8 april de opening van de landelijke actie Bloeiende Kernen. Hierbij worden ieder jaar stukjes grond in het centrum van stad en dorp ingezaaid met kwetsbare bloemen en planten.

Schippers zal zaadjes van 16 kwetsbare soorten bloemen als de Kegelsilene en Rode Guichelheil uitstrooien op een openbaar stuk grond in het centrum van Amsterdam. Dat gebeurt klokslag 12.00 uur aan de Kattenburgstraat, naast het Scheepvaartmuseum. Iedereen is welkom om een handje biodiverse zaadjes mee te zaaien.

Dit ritueel is de start van de landelijke actie Bloeiende Kernen, waarbij ieder jaar stukjes grond in het centrum van stad en dorp publiekelijk worden ingezaaid met kwetsbare bloemen en planten. De zaden vormen een speciale mix van inheemse akkeronkruiden, en representeren het belang van biodiversiteit oftewel de natuurlijke soortenrijkdom in de wereld.

Amsterdamse Bak

In de tijdelijke `proeftuin' aan de Kattenburgstraat zal dit jaar ook een De zaaidag 2003 Amsterdamse Bak worden gezaaid. Dat is een eeuwenoude wortel die vroeger veel in Amsterdam werd verbouwd. Het was een van de eerste wortelsoorten met een oranje kleur. Op veel plaatsen is de Bloeiende Kern een zomer lang het middelpunt zijn van allerlei evenementen gericht op de rijkdom van de stadse natuur. Tegen het einde van de zomer wordt de Bloeiende Kern feestelijk afgesloten met een openbare oogstactie.

Amsterdammers die het Kattenburg te ver weg vinden, kunnen ook een handje meezaaien in de Bloeiende Kern van Amsterdam Zuid. Ook daar wordt om 12.00 uur tegenover het Ghandi-monument aan de Churchilllaan een vrolijke openbare zaaiactie gehouden.

Nationale Proeftuin

Bloeiende Kernen is een burgerinitiatief, gecoördineerd door Stichting De Nationale Proeftuin ondersteund door landelijke tuin- en natuurorganisaties zoals IVN Nederland en KMTP/Groei & Bloei.

Stichting De Nationale Proeftuin is in 2001 opgericht door een aantal cabaretiers, filmmakers en marketeers om Nederlanders actief te betrekken bij het onderwerp biodiversiteit.

Vogels

In het bijzonder wordt de `wilde' natuur in de stedelijke omgeving de laatste 50 jaar steeds eenzijdiger. Dit komt, doordat uitlaatgassen via zure regen de bodem nitraatrijker maken en brandnetels, bramen en grassen de oorspronkelijke soorten als de Korenbloem, de Kegelsilene, de Wilde Ridderspoor en de Gele Ganzenbloem verdringen. En daarmee de bijen en vlinders, waar weer diverse vogels op af komen.

Zaaien tijdens de zaaidag 2003 De weelderige bloemenzeetjes in de stads- en dorpsharten zijn daarmee een symbool voor de kracht en schoonheid van biodiversiteit. De teruggang van biodiversiteit is sinds het biodiversiteitsverdrag van Rio de Janeiro (1992) aandachtspunt van overheden over de hele wereld.

Vrijgevig

De Bloeiende Kernen zijn ook een promotie van het succesvolle gratis ruilen van zaden via Internet via www.denationaleproeftuin.nl, de ideële website voor `gratis zaad en goede raad'. `Het simpelweg delen of uitwisselen maakt de soort minder kwetsbaar. En de natuur is vrijgevig!', aldus Coen Jutte, directeur van De Nationale Proeftuin. `De boskap in Brazilië, of overmatige tonijnvisserij in Japanse zeeën zijn wel eens erg abstracte zaken. Door zaadjes en kennis uit te wisselen kan iedere Nederlander met een tuin of bloembak al een elegante, concrete bijdrage leveren aan de biodiversiteit.'