Korps Landelijke Politiediensten

DNA databank vermiste personen van start

Zoetermeer, 06-04-2006 o Deze week is de landelijke DNA-databank Vermiste Personen bij het Korps Landelijke Politiediensten van start gegaan. Het gaat om een databank met DNA-gegevens van personen die vermist zijn (of van hun familieleden) en van aangetroffen stoffelijke overschotten (of lijkdelen). Deze gegevens kunnen in de databank met elkaar worden vergeleken en eventueel tot een `match' leiden. Zo kan de politie sneller en meer vermissingszaken oplossen en een einde maken aan de onzekerheid bij de achterblijvers.

De DNA-profielen zelf worden straks opgeslagen bij het Nederlands Forensisch Insitituut in Den Haag. Er zijn landelijke afspraken (in de vorm van protocollen) met het NFI en de 25 regiokorpsen gemaakt. De DNA-databank voor vermiste personen bevat uitsluitend DNA-profielen van personen die zijn vermist en van niet-geïdentificeerde stoffelijke overschotten. Voor achterblijvers is het van groot belang dat een stoffelijk overschot kan worden geïdentificeerd en kan worden gelinkt aan een vermist persoon. Jaarlijks zijn er ongeveer 16.000 tot 20.000 meldingen bij de politie dat er iemand is vermist. Driekwart is binnen 24 uur weer terecht. Op dit moment staan ongeveer 1200 personen als vermist gesignaleerd. Ongeveer 700 mensen blijven langer dan 3 weken vermist. Elk jaar zijn ongeveer 15 personen langdurig vermist. In de DNA-databank worden 70 ongeïdentifeerde stoffelijke overschotten opgenomen, en de profielen van ongeveer 100 vermiste personen (of van familieleden daarvan).

Wat gebeurt en na een melding?

De politie maakt na een aangifte van vermissing via een vastgesteld protocol een inschatting van de vermoedelijke aard en ernst van de vermissing. Bij deze inschatting worden o.a. de leeftijd en hulpbehoevendheid van de vermiste betrokken. Lijkt een vermiste een ernstig risico te lopen, dan wordt direct tot onderzoek (en veiligstellen van DNA materiaal en signalering landelijk of internationaal=Schengen) overgegaan. Lijkt een vermiste géén ernstig risico te lopen, dan wordt 24 uur gewacht voordat er opsporingsacties worden gestart. Na deze 24 uur wordt de Landelijk Coördinator Vermiste personen van het KLPD geïnformeerd, waarna de persoon in een aantal Europese landen (de Schengenlanden) als vermist wordt gesignaleerd. Ook kan Interpol worden ingeschakeld. Daarnaast kan na - toestemming van naaste familie - een foto met de daarbij horende gegevens van de vermiste worden geplaatst op de website www.vermistepersonen.info of www.vermistekinderen.nl . Na drie weken van vermissing wordt het DNA-profiel van de vermiste opgenomen in de DNA-databank.