Universiteit Twente

Nieuwe RookStopTherapie voor COPD-patiënten

Promovenda Lieke Christenhusz ontwikkelde aan de Universiteit Twente een RookStopTherapie voor COPD-patiënten die effectiever is dan de bestaande. Het percentage stoppers is tien procent hoger en leidt tot een besparing in de kosten van gezondheidszorg.

Ongeveer 15 procent van alle rokers ontwikkelt een Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD), een chronische en progressieve longziekte. De enige bewezen effectieve behandeling is het stoppen met roken. Als COPD-patiënten (vaak met een zware rookverslaving) stoppen met roken leidt dit ongeacht het stadium van hun ziekte tot een verlengde levensverwachting, een hogere kwaliteit van leven en uitstel van invaliditeit.

Lieke Christenhusz, die in maart promoveerde aan de faculteit Gedragswetenschappen van de UT, volgde een jaar lang 225 COPD-patiënten in drie ziekenhuizen: het Medisch Spectrum Twente te Enschede, het Slotervaart Ziekenhuis te Amsterdam en het Catharina ziekenhuis te Eindhoven. Een deel van de patiënten volgde het reguliere stoppen-met-roken programma LMIS (de `minimale interventie strategie voor longpatiënten') en een ander deel volgde de nieuwe RookStopTherapie (RST).

Beide programma's zijn gebaseerd op theorieën van gedragsverandering. Het LMIS-programma is opgebouwd uit individuele en telefonische contacten die kunnen worden gecombineerd met farmacologische ondersteuning. De RST is intensiever en bestaat uit individuele- en groepsbijeenkomsten, telefonische contacten en het kosteloos gebruik van bupropion. Tevens kunnen de RST-deelnemers de individuele sessies opnieuw volgen, meteen nadat zij een terugval hebben gehad binnen drie maanden nadat ze zijn ingestroomd in het programma.

Hoewel de RookStopTherapie intensiever is, zijn de kosten per patiënt (a EUR 581) lager dan bij de LMIS-therapie (EUR 595), als alle kosten binnen de gezondheidszorg worden meegenomen. Dit komt doordat meer RST-deelnemers stoppen met roken, minder opgenomen worden in het ziekenhuis, en minder last hebben van een verergering van hun klachten. De RST is dus kosteneffectiever dan de LMIS.

Het onderzoek is ondersteund door het Nederlands Astma Fonds en het Integraal Kankercentrum Stedendriehoek Twente. GlaxoSmithKline stelde de studiemedicatie kosteloos ter beschikking.

Noot voor de pers:

Voor meer informatie over dit onderzoek kunt u contact opnemen met de dr. Lieke Christenhusz (l.c.a.christenhusz@utwente.nl), of met Bureau Communicatie van de Universiteit Twente (contactpersoon Menno van Duuren, 053 489 2210).

Top
Laatst gewijzigd op 07-04-2006 11:58:49 door Webmaster