PvdA afdeling Groningen
Persbericht
Tweede Kamerfractie PvdA met Groninger statenfractie verontwaardigd over miskenning werkloosheidsproblemen door het CPB
De Tweede Kamer fractie is met de Groningse statenfractie van de PvdA is zeer verontwaardigd over uitlatingen van het CPB. Tweede Kamerleden Harm Evert Waalkens en Kris Douma stellen vandaag vragen over het rapport aan het kabinet. Het CPB stelt in een rapportage dat de lagere arbeidsparticipatie in het noorden verklaard kan worden door sociaal-culturele factoren en de aanwezigheid van natuur: "Participatieverschillen kunnen bijvoorbeeld sociaal-cultureel bepaald zijn en vrije tijd kan waardevoller zijn in regio's met natuurschoon." Noordelingen zouden ervoor kiezen relatief minder te willen werken, omdat zij kunnen genieten van de mooie omgeving.
Dit is een miskenning van formaat voor de reële angst voor baanverlies van vele gezinnen in het noorden. Terwijl honderden mensen uit de energie-intensieve industrie in Delfzijl werkloos dreigen te worden, redeneert het CPB met een uiterst "dunne" analyse deze problemen weg. Er zijn immers geen belemmeringen om te verhuizen, dus zullen mensen in het noorden zonder baan ongeveer even gelukkig zijn als mensen in het westen. Om te vervolgen met een ronduit politieke stellingname: "Herverdeling is vanuit het welvaartsperspectief niet rationeel."
De PvdA betreurt het zeer dat men bij het CPB niet verder kijkt dan het standaard denkraam. De problemen in het noorden worden op deze wijze geen recht gedaan. Het analyseren van regionaal economische effecten zonder rekening te houden met onvrijwillige werkloosheid, zonder rekening te houden met het sociaal-economisch isolement, dat werkloosheid van vele met zich mee brengt en zonder aandacht te schenken aan de motivatie van vele jongeren en ouderen die niets liever willen dan een vaste baan, is ronduit schandalig. De PvdA'ers roepen het CPB dan ook op: kom uit de zandbak en bouw modellen die stoelen op de werkelijkheid! Alleen dan wordt Nederland vooruit gebracht.
De gestelde vragen aan de ministers De Geus en Brinkhorst luiden:
1. Heeft u kennis genomen van de uitspraken van een medewerker van het CPB in het programma "Van Zes tot Noord" over de werkeloosheid in Groningen?
2. Wat is de mening van het kabinet over de suggestie die wordt gewekt, dat participatieverschillen in het noorden mede verklaard kunnen worden door sociaal-culturele factoren en de aanwezigheid van natuurschoon? En hoe beoordeelt het kabinet deze suggestie in relatie met de forse (jeugd)werkloosheid, en de onzekerheid bij vele gezinnen die afhankelijk zijn van de energie-intensieve industrie?
3. Wat is de mening van het kabinet over de veronderstelde andere keuzes tussen werk en vrije tijd door noorderlingen? Zijn er bij het kabinet onderzoeken bekend, die deze stelling ondersteunen?
4. Wat is het oordeel van het kabinet over de opmerking van het CPB, dat herverdeling tussen regio's vanuit welvaartsperspectief niet rationeel is? En wat zijn de consequenties van dit oordeel voor het te voeren regionaal-economisch beleid?
5. Wat zijn de gevolgen van de opmerkingen van het CPB voor de inzet van middelen uit de Europese Structuurfondsen door het kabinet?
6. Bent u -met de PvdA-fractie- van mening dat de werkloosheidsproblemen in het noorden een serieuzere analyse verdienen, waarin onderzoek gedaan wordt naar de structurele oorzaken van de hogere werkloosheid en wat daaraan te doen is?
--------------------------------------einde persbericht-----------------------------------------
Nadere informatie:
Henk Nijboer, lid van de Provinciale Staten van Groningen voor de PvdA, tel. 06-44914912
Harm Evert Waalkens, lid Tweede Kamer, tel. 06-18306007
CPB Notitie: "Reactie op: Probleemanalyse Zuiderzeelijn (Ecorys, 28 november 2005)." De rapportage is te downloaden via de website van het CPB. Zie het stuk "Het noorden verdient wel degelijk aandacht" voor een nadere analyse van het CPB-rapport, dit is te downloaden via www.pvdagroningen.nl
RTV Noord, Van Zes tot Noord, 6 april 2006: de uitspraken zijn op een geluidsfragment bijgevoegd.