Gemeente Delft

De afvalberg van Delft is vorig jaar niet gegroeid volgens de afval jaarcijfers over 2005. Er is zelfs sprake van een hele lichte daling in het totaal aangeboden afval. Uit twee sorteeranalyses, die in juni en oktober 2005 plaatsvonden, is gebleken dat de helft van het aangeboden restafval daar niet thuishoort. Bijna 33 procent van het restafval is GFT en 20 procent van het restafval hoort bij het oud papier. Vergeleken met de sorteeranalyse uit 2003 is Delft slordiger geworden in het afval scheiden. Door het restafval nog beter te scheiden in GFT, oud papier en glas, valt milieuwinst te behalen!

Het GFT (Groente-, Fruit- en Tuinafval) dat gescheiden aangeboden wordt, is behoorlijk zuiver. Dat betekent dat er weinig restafval in het GFT zit. Wel wordt in de ondergrondse verzamelcontainers veel GFT in een gewone vuilniszak aangetroffen. Dat is niet goed, de gemeente adviseert de bewoners een verzamelemmer te gebruiken en deze te legen in de ondergrondse container. Of maak gebruik van biologisch afbreekbare afvalzakken, die zijn verkrijgbaar bij de supermarkten.

Andere cijfers

Omgerekend naar het aantal inwoners van Delft is zes kilo per inwoner méér grofvuil opgehaald. Het aantal grofvuil meldingen is met 12.000 toegenomen (totaal 36.425 meldingen). Ook het aantal bezoeken van particulieren aan het Overlaadstation is gestegen (totaal 25.678 bezoekers in 2005, 3000 bezoeken meer dan in 2004). De zaterdagmiddag openstelling van het Overlaadstation voorziet in een behoefte, ruim 730 bezoekers meer dan in 2004 op zaterdagmiddag (+26%). Van de kortingsregeling voor aanhangwagens wordt ook goed gebruik gemaakt, meer dan 400 inwoners profiteerden in 2005 van de E10,- korting op de huur van een aanhangwagen voor het wegbrengen van vuil.

Samenstelling Delfts restafval

Hieronder een grafiek waarin van de samenstelling van het restafval in de Delftse vuilniszak of (mini-) container weergegeven wordt.

De sorteeranalyse is per wijk en per inzamelmiddel uitgevoerd. De onderstaande cijfers zijn gemiddelden over heel Delft. De categorie 'overig' is het enige echte restafval.

Bron: Uit het rapport Sorteeranalyse Delft uitgevoerd door Crem

Omgerekend naar kilo's zegt de uitkomst van de sorteeranalyse het volgende: van de 272 kilo restafval die per inwoner in 2005 in Delft is opgehaald, is slechts 98 kilo daadwerkelijk restafval. De overige 174 kilo had gescheiden aangeboden kunnen worden.


---