FNV

Herstel werknemersvertrouwen kern van principeakkoord Purac

Vanmiddag legt FNV Bondgenoten het bereikte principeakkoord voor aan de de leden bij CSM-dochter Purac Biochem. Naast een aanzienlijk verbeterd loonbod, zegt de directie toe structureel te werken aan herstel van vertouwen binnen het bedrijf.

In het akkoord ligt de nadruk op herstel van het vertrouwen van werknemers in de bedrijfsleiding. Vakbondsbestuurder Jeannette van Dongen: De directie is zich kapot geschrokken van de slechte verhoudingen. Er komt nu een tevredenheidsonderzoek. Ook zijn afspraken gemaakt over verbetering van de communicatie en innovatie. En, zegt Van Dongen, heel revolutionair is de wederkerige beoordeling, waarbij werknemers ook de werkgever kunnen beoordelen.

De inzet van 6,23 procent voor een driejarige cao heeft uiteindelijk geresulteerd in 5,5 procent. Aanvankelijk wilde Purac niet verder gaan dan 3,2 procent. De incidentele uitkering van 0,5 procent krijgt een structureel karakter. Bovendien is een prestatiebeloning gekoppeld aan slimmer werken. Ik ben tevreden, zegt Van Dongen. Een mens wil natuurlijk altijd meer, maar het is duidelijk dat dit eindbod de bodem is.

Afgelopen dinsdag deelden werknemers van Purac Biochem in Gorinchem, na het verlopen van het ultimatum, bitterkoekjes uit. Woensdag volgden stiptheidsacties. Vrachtwagens met melkzuur stonden in een lange file voor het bedrijf. De productie raakte ernstig vertraagd. Werknemers hadden de directiekamer met vierduizend ballonnen gevuld.

De onderhandelingen sleepten zich al twee jaar voort. De onzekerheid over het pensioen en een reorganisatie zorgden voor kinken in de kabel. Bovendien vonden de vierhonderd werknemers dat hun arbeidsvoorwaarden niet aansloten bij die in andere chemiebedrijven.
---