Ingezonden persbericht


Tilburg, 30 maart 2006

Moslims in Brabant; Een ontmoeting

Op 6 april maart 2006 organiseert het PON Instituut voor advies, ontwikkeling en onderzoek in Noord-Brabant een ontmoeting tussen moslims en niet-moslims. Deze bijeenkomst, Moslims in Brabant, vindt plaats in de Villa de Vier Jaargetijden, Noordstraat 36, Tilburg, van 19.30 - 22.00 uur.

De meeste moslims herkennen zich niet in het eenzijdige en negatieve beeld over de islam dat de laatste jaren is ontstaan, en ervaren dat beeld als pijnlijk. Het wordt dan ook tijd dat moslims zélf verwoorden wat de islam is en wat hun godsdienst voor hen betekent. Dat ze zelf uitspreken hoe ze staan tegenover ontwikkelingen binnen en buiten hun geloofsgemeenschap. Daarom biedt het PON moslims en niet-moslims, mensen met of zonder een religie, de gelegenheid om met elkaar kennis te maken, elkaar vragen te stellen en naar elkaar te luisteren.

Programma

De avond staat onder leiding van Gerda Versteegden, actief in de interreligieuze en interculturele dialoog, docent Frans die achttien jaar in Tunesië woonde.

19.30 uur Inloop en koffie/thee

20.00 uur Opening

Carine Mermans is geboren in Tilburg en is moslima sinds haar 14e jaar.

Ze woonde dertien jaar in Libanon, werkt als tolk/vertaler en is betrokken bij de organisatie van deze bijeenkomst.

20.10 uur Islam in het dagelijks leven in de 21E eeuw

Abdulwahid van Bommel, docent geestelijke verzorging aan de Islamitische Universiteit Rotterdam/IUR en schrijver van Islam, liefde en seksualiteit

Wat zijn de kernwaarden in de islam? Wat is het belang en de waarde van de islam voor het dagelijks leven? Traditie versus inpassing, liefde en tolerantie versus dwang en controle, geestelijk versus materialistisch leven. Terugtrekken in eigen kring versus actief bijdragen aan de samenleving.

20.30 uur Islamitische identiteit

Youssef Azghari, docent hogeschool Avans en schrijver van Cultuurbepaalde communicatie

Is er een islamitische identiteit? Fanatisme en openheid, orthodoxie en moderniteit, vrijheid en verantwoordelijkheid.

20.50 uur Interactief gesprek

Er is volop gelegenheid om vragen te stellen en te discussiëren.

21.50 uur Aanbieding boek Moslims in Brabant

Rob Esser, directeur van het PON biedt het boek Moslims in Brabant aan Coen Free aan. Hij is directeur van het Koning Willem I College en initiatiefnemer van de School voor de toekomst in 's-Hertogenbosch.

De auteur van Moslims in Brabant, Marianne van Wezel, sprak met moslims uit verschillende herkomstlanden en stromingen over de islam. Moslims die onze buren, collega's en stads- of dorpsbewoners zijn. Moslims die over de islam vertellen 'zoals het in werkelijkheid is', met de mooie en minder mooie kanten ervan.

Hun verhalen geven het boek een afwisselend beeld van inzichten en meningen. Voor mensen die meer willen weten over de islam, bevat het boek ook een beknopte toelichting op de kenmerken en de historie van de islam.

Meer informatie

Belangstellenden kunnen zich voor de bijeenkomst aanmelden bij het PON, telefonisch: (013) 535 15 35, of per e-mail: pon@ponbrabant.nl. Meer informatie over de bijeenkomst verstrekt PON-medewerker Marianne van Wezel.

Noot voor de redactie (