Radboud Universiteit Nijmegen


Humanegenoomproject in grootte geëvenaard

Nature: Genoom van anammox ontrafeld

Anammox is een bacterie die ammonium omzet in stikstofgas, zonder zuurstof te gebruiken en zonder CO -productie. Hij speelt een zeer belangrijke rol in de stikstofcyclus op aarde. Nature publiceert 6 april het verrassend grote genoom van deze eencellige. Microbiologen van de Radboud Universiteit Nijmegen leverden de bacteriecultuur en interpreteerden de blauwdruk.
Het grote genoom verklaart de flexibiliteit van de bacterie. Ondanks zijn voorkeur voor ammonium als voedingsbron, kan de bacterie overschakelen op ander eten.Het ontrafelde genoom laat zien dat anammox dicht staat bij de intracellulaire chlamydia's. Sinds de Nederlandse ontdekking van de anammoxbacterie in een pilotopstelling in 1995 is de bacterie ontdekt in de Zwarte Zee (2003) en de oceaan (2005). Hij is daar op grote schaal aanwezig en blijkt daar geheel verantwoordelijk voor de omzetting van ammonium in stikstof. Daarbij komt geen CO vrij, in tegenstelling tot wat altijd werd aangenomen. Aanvankelijk stuitten de Nijmeegse ontdekkers op veel scepsis, maar inmiddels is anammox een hot-topic in de wetenschap. De helft van de stikstof in de lucht is van anammox afkomstig.

In honderden legpuzzels door elkaar...
Meer dan 98,5% van de basenparen van het genoom van de anammoxbacterie is nu geidentificeerd en op volgorde gesorteerd. Dit was bepaald geen routinewerk. Omdat anammox een zeer langzaamgroeiende bacterie is, was er geen pure cultuur beschikbaar en moest er gezocht worden tussen de genetische puzzelstukjes van andere aanwezige bacteriën. Bijna één miljard basenparen werden geidentificeerd, waarvan uiteindelijk vier miljoen bij anammox bleken te horen. Zo is de omvang van dit project van dezelfde grootte orde als het bepalen van het humane genoom

... zoeken naar onbekende stukjes...
Het sorteerwerk was extra moeilijk omdat er nog maar heel weinig bekend was van het anammox-genoom. "Alleen een stukje ribosomaal-RNA was bekend. Daarmee zijn we begonnen. In feite probeer je uit welke stukjes daarbij passen. Vervolgens hebben we samen met Genoscope - het Franse genoomsequentie-instituut - in de bak met een miljard stukjes gezocht naar het grootste stukje anammox. Zo werk je verder," vertelt microbioloog prof. Mike Jetten.

... ze aan elkaar passen...
Het anammox-project werd uitgevoerd door een Europees consortium met onderzoekers uit München, Wenen en Nijmegen in samenwerking met Genoscope. "Het was ook een prestigekwestie voor ons om te laten zien dat wij ook kunnen wat de Amerikanen doen. Dat is gelukt". Daarmee overtrof het consortium Craig Ventor. Deze Amerikaanse filantroop/onderzoeker ontrafelde de basenparen in een schep (100 liter) oceaanwater en ontdekte daarmee dat er nog veel onontdekt leven in de zee zit. Wat hij echter niet deed, was het sorteren van het genetisch materiaal per micro-organisme. "En dat hebben wij wel voor elkaar gekregen."

... en opmerkelijk grote puzzel leggen.
Het genoom van de anammoxbacterie Kuenenia stuttgartiensis bleek uiteindelijk veel groter dan gedacht. Waarom sjouwt de eencellige dit kostbare erfelijk materiaal met zich mee? Wat is daarvan het evolutionaire gewin? "Anammox is een verassend complexe bacterie die in potentie heel veel kan," licht Jetten toe. "Hij kan veel meer koolstofbronnen gebruiken voor de verbranding dan alleen CO en schakelt noodgedwongen moeiteloos over op azijnzuur, mierezuur of misschien wel glucose. En kan daarmee ook ijzer of mangaan reduceren."

"De groep van Huynen heeft berekend dat anammox dicht staat bij de intracellulaire chlamydia's. Of anammox ook een proto-eukaryote is, een voorloper van de celkernbezitters, konden we niet vaststellen."

Eerdere anammoxontdekkingen waarbij de microbiologen van het Institute for Water and Wetland Research van de Radboud Universiteit Nijmegen betrokken waren:

* Anammoxbacterie gevonden in pilotopstelling (1995).
* Afvalwaterzuiveringsprocedée met behulp van Anammox ontwikkeld en gepatenteerd (1997). Installatie draait nu succesvol in o.a. Rotterdam. 90% minder CO2-uitstoot dan bij oude proces (2005).
* Laddermolecuul aangetoond in Anammox (2002). Deze moleculen zijn volgens nobelprijswinnaar Corey "onmogelijk".
* Anammox ontdekt in de Zwarte Zee (2003).
* 2005 Anammox ontdekt in de Atlantische oceaan. Berekeningen laten zien dat denitrificatie (de recycling van stikstofverbindingen naar de atmosfeer) in de oceaan grotendeels voor rekening komt van anammox. De stikstofcyclus zoals we die kenden is daarmee binnenstebuiten gekeerd.