Gemeente Hardenberg


Hardenberg aangesloten op breedbandnetwerk

Donderdag 6 april 2006

Vierendertig bedrijven en instellingen in Hardenberg worden aangesloten op breedband: een digitale supersnelweg. Dat is het resultaat van een samenwerking tussen bedrijven in de gemeente, de provincie Overijssel en de gemeente Hardenberg in het project Breedband in de gemeente Hardenberg.

De capaciteit van breedband, dat kan worden beschouwd als een digitale supersnelweg, is vele malen groter en sneller dan een reguliere ADSL-aansluiting. Met de nieuwe breedbandaansluiting kunnen ondernemers niet alleen supersnel internetten, maar ook tal van ICT-diensten afnemen. Voorbeelden zijn beveiliging op afstand, telefonie via breedband, dataopslag op afstand of communicatie met videobeelden.

In het project Breedband in de gemeente Hardenberg hebben de industriekringen van Hardenberg, Avereest en Gramsbergen (De Koepel) met financiële ondersteuning van de gemeente Hardenberg en de provincie Overijssel onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor breedband in de gemeente. Ook hebben de partijen de vraag naar een breedbandverbinding in de gemeente in kaart gebracht. Door bundeling van de vraag kon De Koepel een optimale prijs-kwaliteitverhouding bedingen. Projectleider Pepijn Lavrijssen van het adviesbureau Clear Mind dat het project begeleid heeft, spreekt van een uniek resultaat voor Nederland: In de gemeente Hardenberg worden 34 bedrijven en instellingen in één keer aangesloten op de digitale supersnelweg. Vaak zien we, ook in grote gemeentes, dat alleen kleinere terreinen worden aangesloten op breedband. In Hardenberg worden in één keer bijna alle bedrijventerreinen ontsloten via het breedbandnetwerk en kunnen bedrijven én instellingen gebruik maken van alle voordelen die dit biedt. Dat is uniek voor Nederland.

De aansluiting wordt gerealiseerd door KPN, de Nederlands-Duitse Internet Exchange en Cogas Energie. De breedbandverbinding loopt via het breedbandnetwerk in Twente. Van daaruit loopt een verbinding (NDIX) met Duitsland. Voor bedrijven of instellingen met meerdere vestigingen is het tevens eenvoudig om locaties onderling te verbinden.

De komst van breedband in de gemeente Hardenberg sluit aan bij de Toekomstvisie van de gemeente Hardenberg. Daarin staat nadrukkelijk als doelstelling dat de digitale bereikbaarheid van de gemeente wordt verbeterd met breedbandverbindingen. Breedband biedt voor de gemeente Hardenberg een belangrijke toegevoegde waarde, voor bedrijven is het een interessante vestigingsfactor. Breedband biedt kansen voor nieuwe soorten werkgelegenheid en maakt samenwerking tussen bedrijven op bedrijventerreinen gemakkelijker en efficiënter.

Naar verwachting kunnen de eerste bedrijven en instellingen binnen nu en drie maanden van de breedbandverbinding gebruik maken. Ook de gemeente Hardenberg neemt een aantal aansluitingen af om zo de mogelijkheden van digitale dienstverlening beter te benutten en gemeentelijke diensten aan te sluiten op het centrale netwerk.