Radboud Universiteit Nijmegen


Nature: genoom van anammox ontrafeld

Meer dan 98,5% van de basenparen van het genoom van de anammoxbacterie Kuenenia stuttgartiensis is nu geïdentificeerd en op volgorde gesorteerd. "Het was een prestigekwestie om te laten zien dat wij ook kunnen wat de Amerikanen doen. Dat is gelukt," vertelt prof. Mike Jetten. Het anammox-genoomproject werd uitgevoerd door een Europees consortium met onderzoekers uit München, Wenen en Nijmegen in samenwerking met Genoscope- het Franse genoomsequentie-instituut . Nijmegen leverde de bacteriecultuur en interpreteerde de gegevens.

Het was bepaald geen routinewerk en werd het grootste genoomproject sinds als het bepalen van het humane genoom. Omdat anammox een slome groeier is, was er geen pure cultuur beschikbaar en moest er gezocht worden tussen de genetische puzzelstukjes van andere aanwezige bacteriën. Om een indruk te krijgen van de prestatie: stel je voor dat je een bak hebt met een miljard puzzelstukjes, waarin slechts één bekend stukje zit. Als je dit stukje gevonden hebt ga je passen. Gaandeweg leer je je puzzel een beetje herkennen en schiet je beter op. Dan blijkt dat vier miljoen stukjes bij elkaar horen.

Anammox is een bacterie die ammonium omzet in stikstofgas, zonder zuurstof te gebruiken en zonder CO -productie. Hij speelt een zeer belangrijke rol in de stikstofcyclus op aarde. Maar waarom heeft deze eencellige zo uitzonderlijk veel erfelijk materiaal? "Anammox is een verassend complexe bacterie die in potentie heel veel kan," licht Jetten toe. "Hij kan veel meer koolstofbronnen gebruiken voor de verbranding dan alleen CO en schakelt noodgedwongen moeiteloos over op azijnzuur, mierezuur of misschien wel glucose. En kan daarmee ook ijzer of mangaan reduceren." Of te wel: zijn vele genen maken hem flexibel in zijn eetgewoonten. En dat helpt in de strijd om het bestaan. Anammox is dan ook wijdverspreid. Sinds de bacterie in 1995 de anammoxbacterie werd ontdekt in een Nederlandse pilotopstelling is de bacterie ontdekt in de Zwarte Zee (2003) en de oceaan (2005). Hij is daar op grote schaal aanwezig en blijkt daar geheel verantwoordelijk voor de omzetting van ammonium in stikstof. Daarbij komt geen CO vrij, in tegenstelling tot wat altijd werd aangenomen. Anammox wordt sinds enige tijd ook gebruikt in de afvalwaterzuivering. Aanvankelijk stuitten de Nijmeegse ontdekkers op veel scepsis, maar inmiddels is anammox een hot-topic in de wetenschap. Ook Nature zelf ziet het belang van het onderwerp. Nadat ze al een een overzichtartikel wijdden aan de anammox-ontdekking, is Mike Jetten nu ook te beluisteren via Nature podcast.