Veel kennis van universiteiten blijkt van bedrijven te komen

Fhi

Meer dan de helft van de Nederlandse technologiebedrijven blijkt apparatuur of diensten aan universiteiten te leveren. Een kwart van deze bedrijven draagt ook kennis over aan universiteiten. MKB-Nederland-voorzitter Loek Hermans maakte deze uitkomsten bekend van een onderzoek dat FHI, federatie van technologiebranches uitvoerde onder haar 850 lidbedrijven. Hermans plaatste vraagtekens bij het eenzijdige overheidsbeleid dat volgens de MKB-Nederland voorman teveel 'éénrichtingsverkeer'is. 'Er wordt te veel voorbij gegaan aan het feit dat ook mkb-bedrijven een bron van nieuwe kennis kunnen zijn voor universiteiten' aldus Hermans. Op basis van het FHI-onderzoek pleitte hij voor een nieuwe benadering: de universiteiten als investerende 'trekkers' in plaats van ontvanger van subsidies. FHI-voorzitter Marcel van de Broek formuleerde het zo: 'Schaf alle subsidies maar af en besteedt het geld om zinvolle opdrachten te gunnen aan de Nederlandse technologieleveranciers'.

Het onderzoek naar de relatie tussen universiteiten en bedrijven en de beleidsvoorstellen die daarmee samenhangen, werden door MKB-Nederland en FHI gepresenteerd ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van FHI, federatie van technologiebranches. Uit het onderzoek van FHI blijkt dat de Nederlandse universiteiten ten onrechte menen dat zij de nieuwste apparatuur tegen gereduceerde prijzen geleverd kunnen krijgen. De bedrijven geven aan dat zij de universiteit als klant links laten liggen als die teveel korting vraagt. 'Dat betekent de facto dat de universiteiten het moeten doen met verouderde technologie als men niet bereid is te betalen voor het beste en het nieuwste' zegt Kees Groeneveld, directeur van FHI. MKB-Nederland en de technologiebranches wijzen erop dat een aantal goedbedoelde overheidsmaatregelen ter stimulering van de relatie tussen universiteit en bedrijfsleven, teveel ruimte laat voor 'de ingesleten eenzijdige benadering dat universiteiten geld moeten gaan halen bij bedrijven'. Beide organisaties pleiten voor een fundamentele omslag in denken en doen.

Concreet stelde Hermans voor om in 2007 ten minste euro 8 miljoen extra aan R&D-opdrachten door universiteiten te laten uitbesteden bij kleine bedrijven. Daarnaast riep hij de overheid en politiek op om bij de volgende ronde van besteding van aardgasbaten het gedeelte dat daarvan naar universiteiten gaat, te binden aan bestedingen bij Nederlandse bedrijven. Als derde suggestie kwam Hermans met het voorstel de Nederlandse universiteiten een bonus op export te beloven. Bij verwerving van onderzoeksopdrachten in het buitenland die leiden tot bestedingen bij Nederlandse bedrijven zou de desbetreffende universiteit een bonus moeten krijgen op haar onderzoeksbudget.

Delft, 6 april 2006

Meer informatie: Ton Ravesloot, secretaris Technologie MKB-Nederland, tel (015)21 91 244.

MKB-Nederland vertegenwoordigt 186.000 ondernemers, die via 135 brancheorganisaties en ruim 250 lokale en regionale ondernemersverenigingen zijn aangesloten. MKB-Nederland zet zich in om het ondernemersklimaat voor het midden- en kleinbedrijf te optimaliseren en behartigt de belangen van het mkb op nationaal, regionaal, lokaal en Europees niveau. De aangesloten leden zijn werkzaam in de sectoren industrie en bouw; detailhandel en winkelambacht; zakelijke dienstverlening; zorg, welzijn en de woningsector; recreatie, sport, toerisme, kunst en cultuur.