Partij van de Arbeid


Den Haag, 6 april 2006


Vragen van de leden heemskerk en blom (beiden pvda) aan de minister van volksgezondheid, welzijn en sport en de minister van economische zaken over


de ziektekosten voor werkgevers en werknemers in de scheepvaart


1. Is het u bekend dat de scheepseigenaren en rompbevrachters in de zeescheepvaart, de zeevisserij en de zeegaande waterbouw op grond van het Wetboek van Koophandel gehouden zijn in de medische zorg van hun bemanningsleden aan boord en in het buitenland te voorzien en deze voor hun rekening te nemen?


2. Bent u van mening dat de zeevarenden en zeevissers ten opzichte van de andere verzekerden, een afwijkende en onderscheiden groep vormen, juist omdat hun werkgevers een belangrijk deel van het zorgrisico dragen in plaats van de zorgverzekeraar?


3. Is het juist dat deze zorgplicht van de scheepseigenaren en rompbevrachters per verzekerde doorgaans voor meer dan 220 kalenderdagen per jaar door hen gedragen wordt?


4. Is het juist dat de zorgverzekeraars desondanks volledige jaarpremies aan hun verzekerden in de maritieme sectoren in rekening brengen voor een risico dat door de zorgverzekeraars niet wordt gelopen?


5. Bent u het met ons eens dat hierdoor de betrokken zorgverzekeraars wel erg gemakkelijk geld verdienen (in de vorm van schadelastbeheersing t.o.v. het vereveningsmodel)? Zo ja, wat bent u van plan aan deze situatie te doen? Zo nee, waarom niet?


6. Is het juist dat de winst op deze voormalig ziekenfondsverzekerden vooralsnog moet worden teruggestort in het Vereveningsfonds?


7. Is het juist dat de scheepseigenaren en rompbevrachters te maken kregen met een stijging van hun werkgeversbijdrage, terwijl het College voor zorgverzekeringen u juist had geadviseerd de bijdrage vast te stellen op 0%? Hoe hoog is deze stijging?


8. Erkent u, daar waar u in de vijfde voortgangsrapportage aangeeft dat u voor 2007 opnieuw wilt bezien of de zeevarenden in aanmerking komen voor een verlaagd tarief, dat de feitelijke situatie per 1 januari 2007 niet verschilt van de huidige situatie? Zo ja, waarom wilt u dan niet voor 2006 al naar deze situatie kijken? Zo nee, waarin zitten dan de verschillen? Overweegt u andere (fiscale) maatregelen om deze sector voor deze hogere lasten te compenseren?


9. Bent u bereid deze vragen te beantwoorden vóór 26 april 2005?


Janna Stamkot

Medewerker Voorlichting PvdA

070 3182765

J.Stamkot@Tweedekamer.nl