Ingezonden persbericht


persinformatie

Maart eindigt in de min voor bloemenveilingen

De gezamenlijke bloemenveilingen hebben in maart een omzet behaald van 397 miljoen euro. Dit is 2,7% minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Ondanks diverse feestdagen zoals Engelse Moederdag en internationale vrouwendag en een veildag meer dan in 2005 was de omzet lager. De belangrijkste oorzaak van deze lagere omzet lag echter in het feit dat dit jaar de voor bloemen en planten belangrijke Paasdagen niet in maart vallen maar in april. Dit zorgde vorig jaar voor een enorm omzetverhogend effect. Ook het ongunstige voorjaarsweer drukte de omzet van de bloemenveilingen, met name bij tuinplanten. De totale aanvoer was lager dan een jaar eerder. Er werden 1,4 miljard artikelen via de bloemenveilingen verhandeld, een daling van bijna 4%. De gemiddelde prijs steeg met 1 cent tot 28 cent. Tot en met maart bedroeg de omzet ruim 1 miljard euro. Een stijging van 1,4%. De aanvoer daalde in die periode met 2,7% tot 3,7 miljard stuks. De gemiddelde prijs steeg met 1 cent tot 30 cent. Dit blijkt uit recente cijfers van de Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland (VBN).

Snijbloemen
De snijbloemenomzet daalde deze maand met 3,3% tot 249 miljoen euro. Deze daling werd vooral veroorzaakt door een lagere aanvoer; een daling van 2,8% tot 1,3 miljard stelen. De gemiddelde prijs daalde minder dan 1 eurocent waardoor de gemiddelde prijs onveranderd op 19 cent bleef staan.


. De aanvoer van Rosa daalde in deze periode met 6,6%. Deze mindere aanvoer werd met name veroorzaakt door een daling van de aanvoer van kleinbloemige rozen. Deze groep nam af met bijna 20%. De aanvoer van grootbloemige rozen nam toe met ruim één procent. De prijs van kleinbloemige rozen steeg met 1 cent tot 11 cent gemiddeld. De 24 cent die voor grootbloemige rozen werd betaald, was gelijk aan het bedrag van maart 2005. Door een groter aandeel van grootbloemige rozen in de totale aanvoer, kon de gemiddelde prijs van de totale productgroep nog met 1 cent toenemen. Hierdoor bleef het omzetverlies beperkt tot 1,3%.
. Bij het product Gerbera waren het in tegenstelling tot de rozen juist de grootbloemige soorten die sterk minder werden aangevoerd. Een daling van circa 17% kon de kopers niet bewegen om meer voor dit artikel te betalen. De gemiddelde prijs daalde zelfs met 2 cent. Wellicht kon geen prijsstijging worden genoteerd, omdat het aanbod van minigerbera's, die toch al het merendeel van de aanvoer beheerst, met 4% werd verruimd. Gemiddeld werd 1 cent minder betaald dan vorig jaar. De gemiddelde prijs bedroeg 12 cent. De omzetafname bedroeg 15%.
. Cymbidium is een cadeauartikel bij uitstek. Zeker voor de Pasen is dit een geliefd artikel. Dit bleek wel uit de cijfers. Kwekers proberen dan ook de productie op deze pieken af te stemmen. Door het ontbreken van Pasen in deze maand en doordat de inkoop van Internationale vrouwendag al grotendeels in februari had plaatsgevonden noteerde Cymbidium een sterke aanvoer en omzetdaling in deze maand.
. Narcissus heeft een langer seizoen dan een jaar eerder. Dit product wordt grotendeels tot aan de Paasdagen verkocht en daarna niet meer. Althans niet op grote schaal. Het is dan ook niet vreemd dat dit paasartikel bij uitstek een 15% lagere aanvoer noteerde in deze maand. De aanvoer komt geleidelijker op de markt en de belangrijkste weken voor dit product vallen dit jaar in april. De prijzen waren in vergelijking met vorig jaar stabiel op 10 cent per stuk.

Kamerplanten
De omzet van kamerplanten steeg met bijna 5% tot 125 miljoen euro. De aanvoer daalde met 4,8% tot een kleine 95 miljoen stuks. De gemiddelde prijs steeg met 11 cent tot E1,32.


. De omzet van Hydrangea lag in maart ruim 25% lager dan een jaar eerder. Deels kwam dit door een sterk lagere aanvoer van 18,3%. Door het koude weer loopt de productie achter. Dit komt ook omdat kwekers er met de hoge energieprijzen niet voor kiezen de verwarming wat hoger te zetten. De kopers voor de aangeboden Hydrangea's wilden echter ook niet meer betalen dan gemiddeld E2,61. Dit was 23 cent minder dan een jaar eerder. Deze ontwikkeling ondersteunde de keuze van de kwekers. De markt voor dit product loopt kennelijk nog wat achter. De grote bulk van dit artikel moet nog komen.
. Hyacinthus op pot kende na Phalaenopsis de grootste omzetgroei van de kamerplanten in de afgelopen maand. De markt bleek meer aan te kunnen dan de 5,6 miljoen stuks die in maart werden aangevoerd. Vorig jaar werd nog 11% meer aangevoerd. De totale productie is dit seizoen verschoven en meer gericht op de kerstperiode. Hierdoor ontstond in maart betrekkelijke schaarste bij dit product waardoor de gemiddelde prijs sterk steeg. De gemiddelde prijs kwam uit op 52 cent, wat een stijging was van 13 cent. Veelal is toegevoegde waarde hiervan ook de oorzaak.

Tuinplanten

Door het slechte voorjaarsweer is de omzet van tuinplanten met een kwart verminderd. Iedere tuinplantenteler hoopte op een goede start van het seizoen. Dit bleek echter niet de realiteit te zijn. De aanvoer daalde zelfs met 26,5%. De gemiddelde prijs bleef door deze lagere aanvoer nog wel op peil met een bedrag van 50 cent. Of de telers met deze cijfers hun bedrijfsvoering rond kunnen rekenen is maar zeer de vraag.
. De telers van Viola zijn in mineur. Het tuinplantenseizoen wordt traditioneel geopend door dit product. Andere producenten kijken dan ook gespannen uit hoe het deze productgroep vergaat. Want gaat het goed met Viola, dan volgt veelal een vlot tuinplantenseizoen. Valt het bij deze productgroep tegen, dan wordt het voor andere producten veelal een moeilijk seizoen.


- einde persinformatie -



Ingezonden persbericht