Gemeente Heerlen

Als onderdeel van fraudebestrijding
Gemeente Heerlen onderzoekt kentekenfraude

De gemeente Heerlen gaat onderzoek doen naar kentekenfraude bij cliënten van de sociale dienst. Van de 2600 dossiers die onderzocht moeten worden op dit terrein zijn er inmiddels 200 bekeken. Daaruit bleek dat in 112 gevallen niets aan de hand is. In 45 gevallen is iets niet in orde. Nader onderzoek moet uitwijzen in hoeverre dat leidt tot een maatregel of eventueel het stopzetten van de uitkering. In de overige zaken zijn we nog in afwachting van nadere gegevens.

Op landelijke schaal blijkt dat één procent van de uitkeringsgerechtigden fraudeert met kentekenbewijzen en om die reden geen recht heeft op een uitkering. Als dat percentage ook in Heerlen geldt, zou dat betekenen dat ongeveer 45 personen onterecht een uitkering krijgen.

Nader onderzoek
In het geval van de 2600 dossiers heeft de gemeente, via het landelijk fraudeplatform, informatie opgevraagd bij de RDW (RijksDienst voor het Wegverkeer). Die gegevens worden vergeleken met dat wat de mensen zelf hebben opgegeven. De cliënten bij wie iets niet klopt, krijgen een brief. Kunnen ze eventuele ontbrekende stukken alsnog aanleveren dan is er mogelijk niets aan de hand. Kunnen ze dat niet, dan volgt een nader onderzoek door een sociaal rechercheur.

Poortwachter
Het onderzoek naar de kentekengegevens maakt deel uit van een totaalpakket aan fraudebestrijding. De functie van poortwachter is daar een andere belangrijke pijler van. Deze voorziet erin dat bij iedereen die een uitkering aanvraagt een huisbezoek wordt afgelegd, om te zien of de werkelijke woonsituatie overeenkomt met de opgegeven situatie. Op dit moment loopt er een pilot. Tijdens deze proefperiode zou de instroom in de bijstand met tien procent moeten afnemen. Deze doelstelling wordt ruimschoots gehaald. Daarom moet nu worden bekeken of deze werkwijze blijvend gehanteerd moet worden.

Preventie
Op het gebied van de fraudebestrijding is de laatste jaren een duidelijke verschuiving te zien naar preventie. In het verleden kwam de gemeente in actie op het moment als bleek dat er iets aan de hand was. Tegenwoordig gaat het veel meer om het voorkomen van fraude. Daarbij wordt vooral projectmatig gewerkt. Deze werkwijze is mede een gevolg van de werkwijze hoogwaardig handhaven, waarbij controle op maat een belangrijk onderdeel is.

HEERLEN, 6 april 2006
Concernstaf Communicatie
Monique Leurs
(045) 560 40 70
persvoorlichting@heerlen.nl

-----------------------
b e r i c h t

p e r s

---- --