Gemeente Zaanstad

Ontwerpbestemmingsplan Inverdan vanaf 4 april a.s. ter inzage Plan vrijgegeven voor tervisielegging
04-04-2006

Op 28 maart j.l. heeft het college van B&W het ontwerpbestemmingsplan Inverdan vrijgegeven voor tervisielegging. De tervisielegging loopt van 4 april tot en met 15 mei 2006. In die 6 weken kan iedereen zijn reactie geven op het ontwerpbestemmingsplan. Vervolgens dient de raad binnen 4 maanden het bestemmingsplan vast te stellen. Hierna zal het nog eenmaal ter inzage worden gelegd. Tegelijkertijd wordt het plan ter goedkeuring naar de provincie gestuurd. Als niemand bezwaar indient, is er dan een definitief bestemmingsplan voor Inverdan.

Het ontwerpbestemmingsplan volgt op het voorontwerpbestemmingsplan Inverdan. Het voorontwerp is in juni 2004 terinzage gelegd. Bewoners van Zaanstad en belanghebbenden konden ook hierop inspreken. De inspraakreacties, maar ook het overleg met andere overheden en veranderend inzicht binnen de gemeentelijke organisatie hebben geleid tot aanpassingen in het ontwerpbestemmingsplan.

Inspraakreacties voorontwerpbestemmingsplan
Er zijn zo'n 140 inspraakreacties ingediend op het voorontwerpbestemmingsplan. Veel reacties hadden betrekking op het zogenaamde drijvend paviljoen, zo'n 40. Bewoners van het Sarabandecomplex vroegen zich af of hun uitzicht op het water niet werd weggenomen door het kunstpaviljoen dat in de Voorzaan was gepland.

Nogal wat bewoners van Oudwest maakten zich zorgen over de verkeersbelasting in het centrum. Deze zou te hoog zou worden, in het bijzonder in de Stationsstraat. Ook waren er twijfels over de actualiteit van de gebruikte verkeerscijfers en werd het ontbreken van een eindverkeerscirculatie-plan (eind-VCP) als een gemis gezien. Bewoners van de westkant van Inverdan hadden bezwaren tegen de positionering en het volume van de nieuwbouw in relatie tot de bestaande situatie. Ook werden er opmerkingen gemaakt over de ontsluiting van het gedeelte van Inverdan ten westen van het spoor.

Verder zijn bezwaren geuit tegen water in de Gedempte Gracht en de T-splitsing. Zorgen waren er ook over de economische haalbaarheid van de plannen. Tenslotte waren er bezwaren tegen een functiewijziging van het Houthavenkadeterrein en van Oud Saenden.

Verschillen tussen voorontwerp- en ontwerpbestemmingsplan Genoemde inspraakreacties hebben er toe geleid dat in het ontwerpbestemmingsplan geen drijvend paviljoen meer is opgenomen. Verder is er een nieuw verkeersonderzoek gedaan naar de huidige situatie alsmede naar de vermoedelijke eindsituatie (`eind vcp'). Een aantal inspraakreacties is niet gehonoreerd, zoals het water in de Gedempte Gracht. Ook ziet het college geen aanleiding om de bouwmogelijkheden ten oosten van de wijk Westerwatering aan te passen.

Naast de ingediende zienswijzen hebben ook de maatregelen die in juni 2005 zijn genomen in het kader van Haalbaar en Betaalbaar, geleid tot aanpassing van het bestemmingsplan. Zo zullen er minder kantoren worden gerealiseerd en meer woningen. Daarnaast is de aanleg van de T-aansluiting uitgesteld totdat er voldoende opbrengsten uit de grondverkoop te verwachten zijn.

Een ander in het oog lopend verschil is met het voorontwerpbestemmingsplan is dat het plangebied kleiner is geworden. Zowel het Houthavenkadeterrein als Oud Saenden maken geen deel meer uit van het plangebied. Het is namelijk nog maar zeer de vraag of een herontwikkeling van deze terreinen binnen 10 jaar na inwerkingtreding van het bestemmingsplan zijn beslag krijgt. Zodra de toekomstige ontwikkeling van deze gebied wél bekend is, zullen hiervoor aparte bestemmingsplannen gemaakt worden.

Strategische Milieubeoordeling
Het bestemmingsplan wil mogelijk maken dat kantoorruimte en woningen binnen zekere grenzen uitwisselbaar zijn. Om die reden is een Strategische Milieubeoordeling uitgevoerd, waarbij is onderzocht of de verschillende uitwerkingen belangrijke verschillen opleveren vanuit milieuoogpunt. Gebleken is dat de verschillen te verwaarlozen zijn. Op 28 maart heeft het college van B&W ingestemd met het rapport Strategische Milieubeoordeling en kan het rapport gelijktijdig met het bestemmingsplan ter inzage worden gelegd.

Vervolgprocedure
Het ontwerpbestemmingsplan en de Strategische Milieubeoordeling Inverdan liggen vanaf 4 april gedurende 6 weken ter inzage bij de receptie van het gemeentehuis, de publieksbalie van Railpoint Office en de hulpsecretarie in Krommenie. Voor het indienen van zienswijzen, zie de officiële kennisgeving in het Zaans Stadsblad en de Staatscourant, d.d. 29 maart 2006.

Bijgewerkt op 06-04-2006