Borea

76.500 UWV cliënten in drie jaar begeleid naar werk
Private reïntegratie goed op gang

Tilburg, 6 april 2006 - De afgelopen drie jaren zijn meer dan 76.500 mensen in opdracht van het UWV duurzaam naar werk begeleid. Deze resultaten overtreffen alle verwachtingen, ook die van het UWV. Uit het jaarverslag van het UWV blijkt dat er in 2005 29.000 plaatsingen zijn gerealiseerd: 4.000 meer dan vooraf verwacht. 'De reïntegratiebedrijven die deze resultaten geboekt hebben, verdienen een dikke pluim, aldus Ella Vogelaar, voorzitter Borea. En het belooft veel goeds voor de komende jaren, met een aantrekkende arbeidsmarkt.'

Van zo goedkoop mogelijk naar investeren in mensen
Vanaf 2001 heeft het UWV voor haar cliënten met een WW uitkering en met een (gedeeltelijke) WAO uitkering reïntegratietrajecten ingekocht bij reïntegratiebedrijven. Daarvoor lag de uitvoering van deze trajecten nog in handen van de publieke Arbeidsvoorzieningsorganisatie. Mede omdat resultaten ten tijde van de publieke uitvoering tegenvielen, heeft de politiek in 2002 gekozen voor een private uitvoering van reïntegratietrajecten.
De eerste jaren waren niet onverdeeld positief, het accent in deze aanbestedingen lag op de laagste prijs en veel minder op investeren in mensen. Maar in relatief korte tijd hebben zowel opdrachtgever als opdrachtnemer hierop bijgeleerd.

Unieke transparantie
Borea heeft gezamenlijk met het UWV ingezet op een zo groot mogelijke transparantie zodat per contract en doelgroep bekend is wat de resultaten en de voortgang is die wordt geboekt door de verschillende reïntegratiebedrijven. Per kwartaal worden benchmarkresultaten gepubliceerd op de website van het UWV; bijkomend voordeel van deze benchmark is dat reïntegratiebedrijven onderling op resultaten concurreren en niet eenzijdig op prijs. Bovendien is bijsturing in de uitvoering en samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer mogelijk op basis van feitelijke resultaten en niet op basis van geruchten. Tenslotte wordt op deze wijze verantwoording aan publiek en politiek gegeven voor de investeringen die zijn gedaan. Resultaten van de diverse reïntegratiebedrijven zijn per doelgroep opgenomen op de website van het UWV en sinds kort ook op de website van de Stichting Blik op Werk. 'Ik ken geen andere branche die zo streng is voor zich zelf, aldus Ella Vogelaar, Met 76.500 plaatsingen kan in ieder geval worden vastgesteld dat de besparingen op uitkeringen enorm zijn en dat de inzet op reïntegratie loont.'

De Individuele Reïntegratieovereenkomst heeft een geweldige ontwikkeling doorgemaakt (het UWV meldt dat in 2005 circa 27.000 cliënten een zgn. IRO hebben afgesloten). Daardoor worden steeds meer cliënten zelf in staat gesteld de eigen reïntegratie vorm te geven. Op zich is het goed dat cliënten meer invloed uit kunnen oefenen op de keuze van hun reïntegratiebedrijf, er dienen echter ook aan de IRO contracten kwaliteit- en transparantie-eisen te worden gesteld. Het UWV heeft daarin een eerste stap gezet, doordat een aantal aanvullende normen is gesteld aan uitvoerders. Een lijn die Borea geheel kan onderschrijven. Borea acht het daarnaast echter noodzakelijk dat eenzelfde strenge monitoring op resultaat voor de IRO-trajecten van toepassing wordt als geldt voor reïntegratiecontracten die het UWV namens die cliënten met reïntegratiebedrijven sluit. Tenslotte hebben alle cliënten er recht op te weten bij welk bedrijf de kans op werk het grootst is. Borea roept het UWV dan ook op vaart te zetten achter de benchmark voor de IRO.

Duurzame reïntegratie
'De resultaten die reïntegratiebedrijven de afgelopen jaren hebben gerealiseerd stemmen mij optimistisch', aldus Ella Vogelaar. Maar verdere verbetering is mogelijk. We moeten anticiperen op de ontwikkeling van de arbeidsmarkt, die vraagt om reïntegratie waarbij meer dan de afgelopen jaren wordt geïnvesteerd in mensen. De aantrekkende arbeidsmarkt biedt dadelijk weer ruimte aan mensen die daarvoor over de juiste kwalificaties en competenties beschikken. Dat vraagt om andere accenten in reïntegratie, waarbij werken en leren hand in hand gaan. De reïntegratiebranche start met het UWV in drie regio's een project teneinde mensen zonder startkwalificatie via een duaal traject te kunnen begeleiden naar werk. Niet alleen een zo snel mogelijke uitstroom tegen een zo laag mogelijke prijs moet immers centraal staan. Borea ziet de noodzaak om reïntegratie in het perspectief van de ontwikkeling naar duurzame participatie te plaatsen. Het gaat er daarbij niet alleen om dat mensen zo snel mogelijk uit de uitkering zijn. Maar vooral ook om de inzetbaarheid van (potentiële) werknemers op langere termijn, waarbij werknemers over die competenties beschikken die de kenniseconomie van morgen vraagt. Ten slotte leidt alleen duurzame reïntegratie tot daadwerkelijke schadelastbeperking.

Meer informatie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Carmen de Jonge, Manager Borea
0900-2844545.