Unicef



Iran: bivakkeren in een tentje in het park
06 april 2006, Lorestan - In de regio Lorestan in Iran verleent Unicef hulp aan de slachtoffers van een reeks aardbevingen die hier op 31 maart plaatsvonden. Christian Salazar, directeur van Unicef Iran, heeft de laatste dagen in de zwaar getroffen stad Boroujerd doorgebracht. "Het is net een spookstad," zegt hij. "Alle scholen en tienduizenden huizen zijn verwoest."

Kinderen leven 's nachts op straat. Hun ouders durven hun huizen niet meer in. Foto: Unicef Iran/2006/Ghobadzadeh Kinderen leven 's nachts op straat. Hun ouders durven hun huizen niet meer in. Foto: Unicef Iran/2006/Ghobadzadeh

"Gezinnen slapen onder meer in tenten en auto's," zegt Salazar. Overal staan tentjes, op stoepen, in bermen en in parken. De nachten zijn heel koud, waardoor kinderen zeer vatbaar zijn voor ziektes. Unicef heeft direct na de aardbeving voor 10.000 dekens gezorgd om de ellende enigszins te verlichten. Maar de kinderen lijden niet alleen fysiek onder de gevolgen van de aardbeving. Salazar: "Ze zijn bang voor de naschokken, huilen veel en slapen niet goed."

Unicef wil daarom voor psychologische hulp zorgen. Ook zullen de komende weken tijdelijke scholen in Boroujerd en in de omliggende dorpen verrijzen. Onderwijs brengt namelijk weer structuur in het leven van kinderen die rampen als deze hebben meegemaakt.

Mehdi Yaramahdi (links) moet van zijn vader elke dag een paar uur studeren. Foto: Unicef Iran/2006/Ghobadzadeh Mehdi Yaramahdi (links) moet van zijn vader elke dag een paar uur studeren. Foto: Unicef Iran/2006/Ghobadzadeh

Elke dag studeren

Daarom moet de 7-jarige Mehdi Yaramahdi elke dag van zijn vader een paar uur studeren. De schoolboeken van de jongen zijn ongeschonden uit de aardbeving gekomen. Verder heeft zijn familie niet veel bezittingen kunnen redden. "Ik ben onze twee koeien kwijt," zegt Ahmad Yaramahdi, de vader van Mehdi. "Ik weet niet hoe ik ons huis weer moet opbouwen. Daar is geen geld voor."

De 15-jarige Ali Biroonvand wil dolgraag terug naar school en zijn vrienden zien. "Maar door de aardbeving ben ik mijn boeken en huiswerk kwijt." Ali stond afgelopen maandag voor een dichte schooldeur; volgens de autoriteiten is het te gevaarlijk om het schoolgebouw binnen te gaan. De directeur van de school wil volgende week de lessen in een tent hervatten.

Unicef zal 35 opvangcentra voor kinderen opzetten in de zwaarst getroffen dorpen. Hier kunnen kinderen hun nare ervaringen verwerken, spelen en leren.