Gemeente Bernheze


Pilot landbouwontwikkelingsgebieden

De reconstructiecommissie heeft de gemeente Bernheze gevraagd een pilot uit te voeren voor het realiseren van drie landbouwontwikkelingsgebieden. De ervaringen die wij opdoen in de pilot en de manier van werken zijn beschreven in een draaiboek. Woensdag 29 maart 2006 heeft Peer Verkuijlen het eerste exemplaar overhandigd aan de heer Sonnenveld, voorzitter van de reconstructiecommissie.

Pilot
De reconstructiecommissie Maas en Meierij heeft de gemeente Bernheze bereid gevonden de pilot gebiedsgerichte aanpak Landbouwontwikkelingsgebieden uit te voeren voor de drie op haar grondgebied gelegen landbouwontwikkelingsgebieden. De doelstelling van de pilot is velerlei:

- het op gang brengen van de verplaatsing van intensieve veehouderijbedrijven van extensiveringsgebieden naar landbouwontwikkelingsgebieden;

- het goed inrichten van het landbouwontwikkelingsgebied;
- het opdoen van ervaring en deze ervaring in de vorm van een draaiboek aan de andere partijen in de regionale reconstructiecommissie ter beschikking stellen. Wat betreft het eerste punt loopt de pilot nog volop. Duidelijk is wel dat het op gang brengen van de verplaatsing meer tijd, vindingrijkheid en energie vraagt, dan vooraf te bedenken is. De goede inrichting van de landbouwontwikkelingsgebieden is door middel van het CERES-programma voor een flink deel op weg geholpen.

Handreiking
Hoewel formeel in het projectplan staat dat er op het eind van het pilotproject een draaiboek moet liggen, vindt de projectgroep het veel effectiever om tussentijds belangrijke leerpunten aan de commissie terug te geven. Het heeft immers geen zin om te wachten tot de afloop van het pilotproject, terwijl nu de reconstructiepartijen in het bijzonder de gemeenten er profijt van kunnen hebben. Dankzij het gegeven dat het Ontwikkelingsbureau Intensieve Veehouderij (OBIV) de projectleiding heeft én tevens in andere gebieden actief is, is een deel van de lering al in de praktijk gebracht in andere reconstructiegebieden. Bovendien heeft de opgedane wijsheid zijn weg weten te vinden naar de handreiking landbouwontwikkelingsgebieden, zoals die op dit moment door de provincie wordt uitgebracht. Het motto positief denken, levert positieve resultaten op is zeer zeker van toepassing op dit pilotproject. Een conclusie die door alle leden van de projectgroep volmondig wordt onderschreven.

Draaiboek
De eerste versie van het draaiboek kunt u vinden op www.bernheze.org


* Draaiboek GGABernheze280306mt_1.pdf