VVD


6-4-2006

Kans vogelgriepbesmetting door zwemwater

Aan het zwemmen in met vogelgriep besmet water kleven mogelijk risico's voor de volksgezondheid. Dat blijkt uit een studie van de Wereld Gezondheidsorganisatie van 24 maart 2006. Jules Maaten heeft de Europese Commissie gevraagd te onderzoeken wat de exacte risico´s zijn.

Jules Maaten (VVD): "Je moet er toch niet aan denken dat je aan een bezoekje aan een recreatieplas het vogelgriepvirus overhoudt. Nu de zomer aantreedt is het belangrijk te weten wat de risico´s voor zwemmers zijn en welke noodmaatregelen de Europese Commissie kan nemen als de risico´s groot zijn."

Maaten: "Het is van belang dat iedereen goed geïnformeerd wordt over de risico's die het zwemmen in natuurlijk water oplevert als dit water is besmet met het vogelgriepvirus. Dan kun je als zwemmer in ieder geval de keuze maken of je de duik in het water neemt."

Met name wilde vogels die het griepvirus bij zich dragen kunnen het water waarin zij verblijven via hun uitwerpselen besmetten. Het virus kan zich op die manier lange tijd in het water handhaven, afhankelijk van een aantal factoren als temperatuur en zuurtegraad van het water. Hoewel de meeste vogelgriep besmettingen bij mensen worden veroorzaakt door direct contact met vogels, is het volgens de WHO niet uit te sluiten dat mensen het virus op kunnen lopen via inslikken van besmet water of inademing. Er zijn nog geen gevallen van menselijke besmetting bewezen, maar mogelijk zijn twee mensen in Vietnam en een in Cambodja besmet na het zwemmen in met vogelgriep besmet water.

Jules Maaten was rapporteur van het Europees Parlement voor de Zwemwaterrichtlijn die dit jaar door het Europees Parlement en de Raad is aangenomen.