Radboud Universiteit Nijmegen


Engelse vertaling Judas Evangelie donderdag beschikbaar

Vorig jaar leidde de vondst van een onbekend evangelie tot veel publiciteit, niet in het minst om de wildste verhalen die over deze ontdekking de ronde deden, waaronder de complottheorie dat het Vaticaan het eeuwenlang verdonkeremaand zou hebben.

De codex (boek) met daarin een vroegchristelijk manuscript dat toegeschreven wordt aan Judas, dook op in Midden-Egypte, in jaren '70 van de vorige eeuw. Na een reeks wederwaardigheden (smokkel, langdurige verdwijning, bedreigingen met moord en doodslag) in Egypte, Europa en de Verenigde Staten, is codex uiteindelijk in 2000 aangekocht door Frieda Tchacos Nussberger, toen handelaar in antieke kunst in Genève. Met hulp van advocaat Mario Roberty richtte zij de Maecenas-stichting. Deze stichting heeft tot doel de Codex met daarin het Judas-Evangelie te restaureren, leesbaar te maken en uit te geven. Voor een zeer hoog bedrag zijn alle rechten op eerste publicatie verkocht aan National Geographic.

Als enige Nederlander heeft prof. dr. Hans van Oort, hoogleraar Vroege christendom en Gnostiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen, toegang tot de inhoud van de Codex. Samen met anderen werkt hij aan een uitleg van het Evangelie van Judas voor de door hem geredigeerde serie Nag Hammadi and Manichaean Studies, uitgegeven door Brill te Leiden.

Het verschijnen van de Engelstalige uitgave is opnieuw aanleiding voor media-aandacht. Van Oort is donderdagmiddag in Nijmegen beschikbaar voor persvragen. Informatie: Wetenschapsredactie, tel. (024) 361 6000.


* Artikel Radboud Magazine