Gemeente Aalten


06-04-2006
Lokale nieuwsbrief wmo nr. 2

Deze keer: Welke voorzieningen vallen in de WMO en hoe worden ze verstrekt !
WMO = Wet Maatschappelijke Ondersteuning.
In deze nieuwsbrief houden wij u periodiek op de hoogte over de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning die in principe per 01-01-2007 in werking treedt.
De Tweede Kamer heeft deze wet in februari 2006 goedgekeurd en nu dient de Eerste Kamer nog een besluit te nemen. Dat besluit wordt tegen de zomervakantie verwacht.
In de eerste nieuwsbrief hebben we aangegeven dat de WMO tot doel heeft dat de burger kan MEEDOEN in de maatschappij. Personen met een beperking moeten, als ze dat kunnen, eerst zelf zorg organiseren en ook zelf betalen. Als dat niet lukt kunnen ze een beroep doen op de gemeente.
De gemeente moet die personen met een beperking zodanig compenseren dat ze weer kunnen MEEDOEN.
De gemeente kan hiervoor Algemene Voorzieningen stimuleren of ontwikkelen zodat de leefbaarheid in de gemeente wordt versterkt. In het beleidsprogramma van de gemeente (2005-2010) is hierover al het één en ander opgenomen wat helemaal in de lijn van de WMO past. Bijvoorbeeld: stimuleren en ondersteunen van verenigingen en vrijwilligerswerk; ontwikkelen van goede speelmogelijkheden in wijken en straten; bouwen in kleine kernen; behoud van basisscholen en peuterspeelzalen; verbetering leefbaarheid oudere wijken; betaalbare woningbouw voor meerdere doelgroepen.
Veel van dit soort voorzieningen valt nu onder de Welzijnswet, maar deze wet vervalt met de komst van de WMO en wordt daar dan in opgenomen. Van deze algemene voorzieningen kunnen dus alle burgers profiteren.
Maar daarnaast kunnen ook individuele voorzieningen een oplossing bieden als de algemene voorzieningen niet toereikend zijn. Bij individuele voorzieningen moet de burger een persoonlijke aanvraag doen. Dat moet nu ook al zoals bij de huidige Wet Voorzieningen Gehandicapten maar deze komt te vervallen en wordt opgenomen in de WMO. En uit de AWBZ gaat de huishoudelijke verzorging over naar de WMO.
Dit laatste is wel één van de grootste veranderingen waarmee veel inwoners van de gemeente te maken krijgen. De Huishoudelijke Verzorging zoals die nu wordt verstrekt vanuit de AWBZ is een recht, maar zodra de huish.verz. in de WMO terecht is gekomen is er geen recht meer. Dat wil niet zeggen dat er helemaal geen huishoudelijke verzorging meer zal worden verstrekt. De gemeente moet namelijk wel op één of andere wijze zorgen dat het gebrek dat die burger ervaart wordt gecompenseerd. Hierop kom ik t.z.t. zeker nog terug. In principe worden de voorzieningen verstrekt in de vorm van een persoonsgebonden budget (PGB), in natura (de zorg of de voorziening wordt direct geleverd), of door middel van een financiële tegemoetkoming.
Samengevat: In de WMO komen (per 01-01-2007) de huidige voorzieningen uit de Wet Voorzieningen gehandicapten + de huishoudelijke verzorging vanuit de AWBZ + ondersteuning voor vrijwilligers en mantelzorgers. Personen met een beperking moeten, als ze dat kunnen, eerst zelf zorg organiseren en ook zelf betalen. Als dat niet lukt kunnen ze een beroep doen op de gemeente.
De gemeente moet die personen met een beperking zodanig compenseren dat ze weer kunnen MEEDOEN.
De volgende keer in de Lokale Nieuwsbrief WMO: Hoe komt het beleid tot stand in de WMO.
Meer info: André Fukkink, projectleider WMO 0543-493203.