De passie van het verzamelen

Antiquariaat brinkman


27th Amsterdam Book, Map and Print Fair

6-8 April 2006
passenger terminal amsterdam (pta), piet heinkade 27, amsterdam ================
tentoonstelling & lezingen
de eerste wereldbol van blaeu - van dis vervolgd
schatten van het aardrijkskundig genootschap - herinneringen van een veilingmeester &tc.
openings-toespraak door minister pechtold:
de passie van het verzamelen
=================

Meer dan dertig binnenlandse en buitenlandse antiquaren, zullen bijzondere zaken uit hun voorraad en nieuwe aanwinsten tonen op de Amsterdam Book, Map & Print Fair, die van 6 t/m 8 april a.s. wordt gehouden.
Daarnaast zullen op vrijdag en zaterdag lezingen worden gegeven over onderwerpen als: moderne bibliofilie, kaarten in boeken, herinneringen van een veilingmeester. Het Kon.Ned.Aardrijkskundig Genootschap verzorgt een tentoonstelling: Op Expeditie! Tevens komen uitgevers op het gebied van boekgeschiedenis en bibliografie hun nieuwste uitgaven onder de aandacht brengen.
De beurs wordt op donderdag 6 april om 16.00 geopend door minister Alexander Pechtold. Minister Pechtold heeft ooit faam verworven als veilingmeester bij Van Stockum's Veilingen in Den Haag en hij zal spreken over: De passie van het verzamelen.

enkele blikvangers
De roman Pijpelijntjes van Jacob Israel de Haan veroorzaakte bij verschijnen in 1904 een enorme rel door de homo-erotische lading. Eén van de hoofdfiguren was gemodeleerd naar de arts Arnold Aletrino. Deze was zo geshockeerd dat hij bijna alle exemplaren van het boek liet opkopen en vernietigen. Fokas Holthuis biedt het eigen exemplaar van Aletrino van deze, nu uiterst zeldzame, eerste druk aan voor Euro 3500. Een Amsterdamse chronique scandaleuse uit het eind van de 19e eeuw ligt bij A.G.van der Steur. Wilhelmina Frederika von Barnekow, née Jonkvrouwe Tindal publiceerde anoniem vier brochures, waarin ze de Amsterdamse upper-ten door het slijk haalde. Van moord tot bordeelhouderij: De families Borski, Heineken, Den Tex, Tindal, Insinger, Bunge enz.enz., niemand wordt gespaard. Euro 295.
AioloZ brengt een brief van Gerard Reve uit 1966 aan burgemeester Samkalden van Amsterdam. Hierin bedankt hij de burgemeester voor het gelasten van een gerechtelijke vervolging van Adriaan van Dis, en verontschuldigt zich voor eerder wangedrag: 'De Drank, die weet wat - wellicht is U dat bekend, hoewel socialisten vaak helemaal niks drinken, God loochenen, etc. En het komt ook, omdat ik niet helemaal goed bij het hoofd ben.' Uiteindelijk zal Reve zelf terechtstaan voor een door Van Dis ingediende aanklacht. Kritiek op het hedendaags bouwen bij Het Bisschopshof: Krayenhoff's 'De Aloude Metzelwerken vergeleken met de Hedendaagsche, of Vertoog waarom de zwaare Muuren, van deesen tijd, kragteloos, en bouvallig zyn ...' uit 1775. EURO 1275. De kleinste bibliotheek van de beurs ligt bij Dik Ramkema: Bibliothèque en Miniature pour la Jeunesse; 10 deeltjes van 62 bij 62 mm uit ca. 1825 in het originele kistje met glazen deksel. Euro 980.-
De bekende surrealistische alleskunner Jean Cocteau kwam in 1946 naar Amsterdam om aanwezig te zijn bij de Nederlandse première van zijn beroemde film La Belle et la Bête. Bij die gelegenheid illustreerde hij een exemplaar van zijn Dessins met twee pagina-grote tekeningen. Met een aantal bijlagen biedt Brinkman dit aan voor Euro 3200. Antiquariaat Brabant toont één van de mooiste boeken over vlinders ooit gepubliceerd, en in ieder geval het boek met de mooiste titel: Beschouwing der Wonderen Gods, in de minstgeachte schepzelen of Nederlandsche Insecten van J.C.Sepp. Het werk werd over een lange periode uitgegeven. De eerst en tweede serie, hier aangeboden, met 600 handgekleurde platen, verschenen tussen 1762 en 1900, en zijn daarom zeldzaam. De prijs: Euro 13.000.
De rol van W.F.Hermans bij het einde van het schrijverschap van C.Buddingh is bekend. Des te navranter zijn de twee brieven die W.F.Hermans aan Ares Koopman ('die Buddingh specialist') schreef, en die mede op Buddingh' betrekking hebben. Te vinden bij A.Kok & Zn. Met diverse bijlagen zijn deze Euro 1250 en Euro 1500 waard. In 2005 bracht Ronald Jansen een grote collectie prenten van Marius Bauer. Ook dit jaar staat één kunstenaar centraal: Sir Francis Seymour Haden, de grondlegger van de moderne Engelse grafiek. Van de honderdtal etsen van Haden, die Jansen brengt, zijn al een aantal door het Rijksmuseum gereserveerd. Prijzen tussen 325 en 2200 Euro. Voor royalty moet u zijn bij De Boekenbeurs: 500 foto's, brieven en kaarten van vorstenhuizen en adelijke geslachten, meestal origineel gesigneerd, met aanvullende informatie en soms ook met postzegels met hun beeltenis. Deze curieuze verzameling kost Euro 6000.
Twee historische manuscripten bij Asher: een ongepubliceerd gedicht van de jonge Jacob van Lennep uit 1820 ..'over de invloed er Kunstmin en Vriendschap in de Menschlijke Zamenleving. en een, voor de boekgeschiedenis belangrijke, brief uit Lissabon van de boekhandelaar Jo.Vryfpenninck aan zijn collega Abraham Ortelius, gedateerd 15 juni 1561, waarin hij beschrijft hoe boeken verstuurd moeten worden om geen problemen met de Inquisitie te krijgen. 9000 Euro.
Bovendien bij Asher een geschilderd kastje, waarin Geslacht-, Wapen- en Stamboek van de familie Kogel, een manuscript uit de achttiende eeuw, waarin ook opgenomen de familie Keur, uitgevers van de Staten-Bijbel. Voor 30.500 Euro staat dit kastje bij u. Eén van de eerste toepassingen van de zgn. stencil-techniek door H.N.Werkman toont André Swertz: een zeer fraai exemplaar van Hot Printing, verschenen in zéér kleine oplage, zo verschillend dat elk exemplaar uniek genoemd mag worden. Euro 8100.
Tenslotte twee mijlpalen uit de cartografie: De eerste aard-globe van Willem Blaeu in eerste staat, uit 1599. Hiervan zijn slechts twee andere exemplaren bekend. En een
12-delige Franse uitgave van Joan Blaeu's monumentale Atlas Maior: Le Grand Atlas, ou Cosmographie Blaviane (1667), voor 400.000 Euro. Beide te vinden in de stand van Paulus Swaen.

lezingen
Vrijdag en zaterdag zullen de volgende lezingen worden gehouden: Vrijdag: 14.00 Menno Voskuil - Het verzamelen van moderne bibliofilie
15.00 Bubb Kuyper - Herinneringen van een veilinghouder
16.00 Arie van den Berg - 'De leeuw van Alpi'. Rondtrekkende menagerieën in de 18e en 19e eeuw.
Zaterdag: 14.00 Paul van den Brink - Op Expeditie! (naar Nieuw-Guinea; bij de tentoonstelling)

15.30 Rob van Gent - Hoogtepunten van de Nederlandse hemelcartografie.

tentoonstelling
Van het Kon.Ned.Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) een tentoonstelling uit de eigen rijke collectie: OP EXPEDITIE ! Nederlandse reisboeken en reisverhalen.

praktische informatie
PLAATS: Passenger Terminal Amsterdam (PTA), Piet Heinkade 27, Amsterdam (aan het IJ, 200 m. van CS)
DATA: Donderdag 6 april van 16 tot 21 uur
Vrijdag 7 april van 11 tot 18 uur
Zaterdag 8 april van 11 tot 17 uur.
TOEGANG: 4.- euro (5.- euro incl.catalogus)
www.amsterdambookfair.com.