NIOD


De Ronde Tafel van het NIOD-seminar op 6 april over 'Unilever 1939-1945'

Op 6 april houdt Ben Wubs een lezing over 'Unilever 1939-1945' Referent is Joost Jonker. In februari 2006 is het NIOD gestart met een serie van vier seminars onder de titel 'De Ronde Tafel van het NIOD'. De seminars worden elke eerste donderdag van de maand gehouden op het instituut van 15.00 - 17.00 uur. Bij iedere bijeenkomst zijn er een spreker en referent(en) met discussie en na afloop borrel. Iedereen is welkom. De toegang is gratis. (vooraf aanmelden: monique.van.kessel@niod.nl )

Unilever 1939-1945: tussen Reich en Empire.

Binnenkort verschijnt van de hand van Ben Wubs zijn proefschrift Unilever between Reich and Empire. International business and National War Interests. Hierin wordt een analyse gegeven van hoe Unilever de oorlog doorkwam, een bedrijf met kolossale belangen aan beide zijden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is opmerkelijk hoe het bedrijf de economische ambities van nazi-Duitsland wist te doorstaan, terwijl het een 'Joods' bedrijf was. Maar Unilever overleefde ook Britse sancties, die erop gericht waren bedrijven die mede in vijandelijk gebied waren gevestigd, het zo moeilijk mogelijk te maken.

Belangrijke Unilever-pijlers als voedsel, olie en vetten en de zeepindustrie bleken buitengewoon belangrijk in oorlogstijd en Wubs laat zien hoe de markt in deze producten ingrijpend verandert.

(in NRC/Handelsblad van 18 maart 2006 verscheen onder de titel 'Listig optreden Unilever in Tweede Wereldoorlog' al een eerste recensie)

Ben Wubs schreef eerder over de staatsmijnen tijdens de Duitse bezetting., in: Oorlogsdocumentatie '40-'45. Tweede Jaarboek van het Rijksinstituut voor oorlogsdocumentatie (1990) en 'Unilevers Oorlogsvoorbereidingen', in: Thuisfront. Oorlog en Economie in de Twintigste Eeuw (2003).

Unilever between Reich and Empire komt uit bij uitgeverij Routledge.

De laatste seminar lezing wordt gehouden op 1 juni. Arno Ooms spreekt dan over 'Nederlanders in Thailand 1941-1946'