In persbericht behorende bij punt 1 van de besluitenlijst moet het bedrag van 12 miljoen euro veranderd worden in 10,5 miljoen. Dit laatste bedrag is in overeenstemming met het kostenoverzicht op bladzijde 45 van de onderwijsnota Boppeslach. Deze nota kunt u op onze website via het persbericht downloaden.
PERSBESLUITENLIJST
Het College van Gedeputeerde Staten heeft op
4 april 2006 het volgende besloten:
Mededelingen
Gedeputeerde Staten hebben de besluitenlijst van de GS-vergadering van
28 maart 2006 vastgesteld.
Besluitenlijst beschikbaar
1. Provinsje jout grutte ympuls oan ferbettering Frysk basisûnderwiis yn Underwiisnota "Boppeslach"
De provinsje nimt yn de op 5 april 2005 troch deputearre Mulder fan Underwiis presintearre Underwiisnota "Boppeslach" foar 12 miljoen euro konkrete maatregels om de algehiele kwaliteit fan it Frysk basisûnderwiis systematysk en wêzentlik te ferbetterjen en ûnderwiisefterstannen by learlingen yn te rinnen. "Dizze ûnderwiisnota foarmet in útdaging foar de provinsje, foar gemeenten en foar it ûnderwiisfjild om de kwaliteit fan it Fryske ûnderwiis de kommende jierren systematysk en profesjoneel te ferbetterjen. De maatregels dy't it kolleezje yn de nota foarstelt, jouwe dêr in grutte ympuls oan. Dat soe in boppeslach wêze foar it Fryske ûnderwiis", seit Mulder.
Persbericht beschikbaar
Stuk beschikbaar
2. Verlaging Friese taakstelling windenergie
Doordat het Interprovinciaal Windenergieproject Afsluitdijk (IPWA) niet is gerealiseerd, voldeed Fryslân op het ijkmoment van 31 december 2005 niet aan de oorspronkelijke taakstelling uit de Bestuursovereenkomst Landelijke Ontwikkeling Windenergie (BLOW) . Het ziet er naar uit dat het kabinet - via deel 3 van de PKB Waddenzee - de realisering van het IPWA definitief onmogelijk maakt. De provincie gaat daarom een procedure starten om de taakstelling voor windenergie voor Fryslân te verlagen.
3. Aanleg rondweg Gorredijk vertraagd
De aanleg van de rondweg om Gorredijk (N392) stond gepland vanaf medio 2006. Op dit moment is de provincie bezig met besteksvoorbereiding en grondverwerving. Omdat voor enige eigenaren de geplande rondweg zeer grote gevolgen heeft, is het aankooptraject zeer gecompliceerd. Het uitgangspunt is om de benodigde gronden in goed overleg aan te kopen. Toch dient de provincie in dit geval bij het Ministerie van V&W een verzoek in de benodigde gronden aan te wijzen voor eventuele onteigening.
Een onteigeningsprocedure vergt meestal ruim een jaar. Hierdoor kan niet eerder met de aanleg gestart worden dan in het 2e kwartaal van 2007. De oplevering van de rondweg zal naar verwachting in het najaar van 2008 plaatsvinden. Hierna kan de gemeente Opsterland beginnen met de herinrichting van de oude hoofdweg door de kom van Gorredijk.
Aanleiding voor de realisatie van de rondweg zijn veelvuldige klachten over verkeersoverlast en -onveiligheid in het dorp. Deze worden deels veroorzaakt door het doorgaande verkeer op de N392. Eind 2003 heeft het provinciebestuur een keuze gemaakt voor het tracé. In november 2005 is het bestemmingsplan door de gemeenteraad van Opsterland vastgesteld.
4. Bestuurlijk akkoord provincie en gemeente Nijefurd over Friese Merenprojecten
Gedeputeerde Staten van de provincie Fryslân en de gemeente Nijefurd hebben bestuurlijk overeenstemming bereikt over het realiseren van Friese Merenprojecten binnen de gemeente Nijefurd. De projecten worden uitgevoerd in de periode 2006-2008. De samenwerking is een concrete vervolgstap uit het uitvoeringsprogramma voor de trajecten A/B (Stavoren-Sneek/Galamadammen-Sleattemer Mar) en L (Makkum-Bolsward-De Fluezen), waarvan de gemeente Nijefurd deel uitmaakt. Bovendien betekent dit een aantrekkelijke uitbreiding van de doorgaande vaarroutes die met de aanleg van de aquaducten Galamadammen en Jeltesleat ontstaan.
Persbericht beschikbaar
5. Positieve provinciale aanbeveling voor twee projecten impuls stedelijke vernieuwing
Gedeputeerde Staten hebben een positieve beoordeling meegegeven voor subsidie uit het landelijke Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV) voor twee projecten: het project 'Gedempte Molenwijk in Heerenveen en locatie 'De Takomst' in Skarsterlân. De gemeenten hebben respectievelijk E 300.000 en E 400.000 aangevraagd bij het ministerie van VROM. Uit het provinciale ISV budget zal daarnaast een bedrag van E 120.000 worden gereserveerd als cofinanciering voor deze twee projecten.
Persbericht beschikbaar
6. Werkgelegenheid licht gedaald
Tussen 1 mei 2004 en 1 mei 2005 is het aantal banen van minimaal 15 uur per week afgenomen met bijna 1600. Dit is een daling van 0,7%. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het werkgelegenheidsregister Fryslân, een samenwerkingsverband van de provincie Fryslân en de Kamer van Koophandel Friesland. De ontwikkeling was vrijwel gelijk aan die in geheel Nederland, waar een daling van 0,6% werd geregistreerd (bron: LISA). De voorgaande jaren was de werkgelegenheidsontwikkeling in Fryslân gunstiger dan in Nederland als geheel.
De grootste groei heeft zich voorgedaan in de zakelijke dienstverlening en de gezondheidszorg. Het aantal banen is hier met respectievelijk 700 en 500 toegenomen. Bij de nutsbedrijven groeide de werkgelegenheid, na jaren van geringe groei of zelfs krimp, opvallend sterk met bijna 200 arbeidsplaatsen.
De grootste daling heeft zich voorgedaan in de landbouw. Met een afname van 750 arbeidsplaatsen (-4,9%) komt de helft van het totale verlies aan Friese arbeidsplaatsen voor rekening van deze sector.
Persbericht beschikbaar
Rixt Ritskes
Afdeling Communicatie
Provincie Fryslân
058 - 292 55 25
---- --
Provincie Friesland